luni, 12 februarie 2018

Dacă ar mai fi cu putință, ce carte ați dori să citiți pentru prima dată?Nu de mult am dat peste un site numit Shelf Awareness. Cuprinde de toate, prezentări de cărți, interviuri (întrebările sînt mereu aceleași), tiraje, vînzări, liste de cărți interesante, anecdote. Vi-l recomand.

Cel mai mult mi-au plăcut răspunsurile mușteriilor la întrebări. Trec peste întrebarea cu privire la cartea care a modificat viața poeților, prozatorilor, eseiștilor (cei mai mulți îl citează pe Borges cu Ficciones) și încerc să răspund acum la singura întrebare care m-a pus pe gînduri și pe care vi-o recomand ca exercițiu spiritual:

„Ce carte dintre cele deja citite ați vrea să citiți acum, în 2018, pentru prima oară?”

Sigur, mi-a fost greu să aleg cartea, am făcut un examen retrospectiv lunguieț (mi-a luat cam o săptămînă) și am ajuns la o listă de zece cărți, numai că Shelf Awareness cere doar una, trebuie să procedezi economic, să te restrîngi la un titlu și la un autor. E ca și cum ți s-ar cere să mergi pe insula pustie cu o singură carte.

Probabil că vă voi surprinde, nu e o carte care să stîrnească o unanimă plăcere, stîrnește de obicei respect și atît. În nici un caz pasiuni. N-am găsit cititori împătimiți de acest roman, chiar dacă toată lumea o iubește pe Clavdia Chauchat.

N-o lungesc, fiindcă știu că vreți deja răspunsul. Tremurați cuprinși de un frison cognitiv-transcendental. Deci, aș dori să citesc pentru prima dată (dacă s-ar putea, deși nu mai e cu putință) fix:

Thomas Mann, Muntele vrăjit.

Site-ul cu pricina nu întreabă și de ce?, așa încît nu am de gînd să vă încurc mintea cu pricini și motive, cu premise care nu duc la nici o concluzie, nu-mi voi justifica, deci, opțiunea, e mai degrabă o alegere emotivă, ține de feeling, decît de cine știe ce temeiuri raționale.

Așadar, dacă demonul lui Nietzsche v-ar întreba dacă vreți să trăiți încă o viață și încă una, ce carte ați dori să citiți pentru prima dată?


P. S. În imagine: Charles-Clos Olsommer (1883-1966), Lesendes Mädchen mit Kopftuch.


5 comentarii:

Adela Rachi spunea...

da, Muntele vrajit ar fi si alegerea mea. deja aveam raspunsul (meu) cand am ajuns la raspunsul dvs. mai jos pe pagina si m-am bucurat de doua ori :)

Valeriu Gherghel spunea...

:)

Ramona Trifan spunea...

un veac de singuratate. as citi o fara sa mai sar

heraasku spunea...

da, domnule!

Valeriu Gherghel spunea...

@ Ramona, eu am tot încercat să recitesc Un veac de singurătate, dar n-am mai reușit. Prefer realismul cel mai realist realismului oricât de magic ar fi el. Și oricum vremea celui din urmă a cam trecut. Nu-mi mai place proza în care personajele levitează, ploile cad în sus, iar ceapa crește numai în deșert :))