miercuri, 4 octombrie 2017

Premiul Nobel. Mick Jagger nu este printre favorițiAnte scriptum. Pariuri nu se mai fac, e ziua marelui anunț. Ladbrokes au închis taraba. Dar puteți vedea un catalog de scriitori (și șansele lor) aici.Din cîte am citit, mîine se va acorda premiul Nobel pentru literatură. Am o singură certitudine: nu-l va lua un muzician, deși unii vorbesc de Mick Jagger. În treacăt fie spus, aș dori din tot sufletul să-l ia un scriitor autentic, un autor de ficțiune, dacă se poate, dacă se îndură Arhanghelii.

Aș vrea să risipesc două neînțelegeri. Prima e legată de „nominalizarea” la Nobel. Nu e o virtute în sine. Nu cred că există vreun scriitor notabil (și în viață) nenominalizat. Sînt cu siguranță sute și sute de „nominalizați”. De unde provin propunerile? Orice Departament de Filologie poate trimite în fiecare an Academiei suedeze nume de posibili recipienți ai premiului. Nu de mult, USR i-a propus pe Breban și pe Vosganian. Deci, numele lor figurează în „baza de date” a numitei Academii. Cam asta ar fi de precizat în legătură cu „nominalizarea”.

Lista reală, lista lungă sau scurtă, lista autentică (dacă o fi existînd așa ceva, titlurile și numele de autori cu care lucrează efectiv membrii juriului, adică) nu este publică. Juriul Academiei suedeze a devenit proverbial pentru atitudinea lui esoterică și pentru laconism. Se comportă ca secta pitagoreicilor. Din interiorul lui, nu „răsuflă” nici un secret. Nu e ca la Man Booker Prize, unde știm aproape orice amănunt. În consecință, totul devine un imens cîmp de speculații pentru chibiți (ca mine, ca Dvs.). Dar ipotezele noastre nu au nici o justificare așa-zicînd obiectivă.

Acum despre listele de la Ladbrokes și de la alte case de pariuri. Ele se constituie în funcție de pariurile concrete, lista aparține în totalitate (dar în totalitate) cititorilor / jucătorilor. Eu n-aș paria pe un scriitor nici să mă tai în bucățele, dar cîteva mii de oameni își pun anual banii la bătaie. Pariază, așadar. Își riscă bănuții, își tocesc nervii, pîndesc. Au insomnii. Ei nu pariază pe o listă „oficială” (nu există o astfel de listă), ci au o listă strict „personală”, în funcție de gustul, de cunoștințele lor, de intuiția lor (și în funcție de sfătuitori eventuali, de experți precum Alex Shephard etc.).

Premiantul Nobel confirmă rareori listele propuse de Ladbrokes și cotele fiecărui scriitor. Ofer, în încheiere, catalogul Ladbrokes din seara asta (cotele se schimbă permanent, nimic nu-i fix).


P. S. În imagine: Lawrence Alma-Tadema (1836 - 1912), Pandora (1881)

Niciun comentariu: