luni, 8 octombrie 2012

Fapte și / sau interpretări


Citatul zilei provine din Friedrich Nietzsche, Voința de putere, fragmentul 481 (urmez traducerea realizată de Claudiu Baciu și publicată la Editura Aion in 1999, p.317). Menționez faptul că această dispunere a fragmentelor nu-i aparține lui Nietzsche, ci editorilor săi, Elisabeth Förster-Nietzsche (sora filosofului) și Peter Gast. Voința de putere este o operă postumă și a fost realizată de editori printr-o selecție din notele și însemnările rămase în manuscris. Este adevărat, Friedrich Nietzsche a proiectat o lucrare cu acest titlu. Stau mărturie ciornele și scrisorile. Dar maladia l-a împiedicat să o termine.

Citatul, așadar: ”Împotriva pozitivismului ce rămâne la nivelul fenomenelor având lozinca doar faptele există, aș replica: nu, tocmai faptele nu există, există doar interpretări. Nu putem stabili nici un fapt ‚în sine’: poate că este chiar o absurditate să vrei așa ceva.

‚Totul este subiectiv’ spuneți voi: dar însăși această afirmație este interpretare. Subiectul’ nu este ceva dat, ci o plăsmuire asociată, un artificiu de fundal. – Este oare necesară în cele din urmă așezarea interpretului în spatele interpretării? Aceasta este deja fabulație, ipoteză.

În măsura în care termenul de ‚cunoaștere’ are în general un sens, lumea poate fi cunoscută: însă ea poate fi altfel explicată, ea nu are la bază un sens, ci nenumărate simțuri. ‚Perspectivism’.

Nevoile noastre sunt cele care interpretează lumea; instinctele noastre împreună cu ale lor Pentru și Împotrivă. Fiecare instinct este o formă a setei de a domina. Fiecare își are perspectiva proprie, pe care urmărește s-o impună ca normă tuturor celorlalte instincte”.

În imagine, Michelangelo Caravaggio: Narciso.

Niciun comentariu: