marți, 11 septembrie 2018

Dacă o femeie matură are de ales între un poet și un bancher, oare pe cine-l va face fericit?Ce ți-e și cu femeile? În timpul vieții, nu dau doi bani pe poeți și pe suspinele lor versificate. Îi provoacă, îi stîrnesc, îi inspiră, îi ațîță la psihic, îi nebunesc de cap, ba chiar acceptă să se plimbe cu ei prin parcuri, la miezul nopții, sub vraja lunii. Vor să asculte elegii, invocații amoroase, solicitări smerite („O, frumoasa mea stăpînă, mîna-ți dalbă să ți-o pipăi / Și-n crivatul fericirii eu cu tine să mă-nchipui...” etc.), dar cînd e vorba de mariaj, preferă bancherii și industriașii în vîrstă. Menționez că poeții au bucuria de a trăi foarte puțin: „poet în vîrstă” e un oximoron.

Sigur, dacă poetul ar fi bancher sau industriaș (oricît de vîrstnic), l-ar urma imediat, ar accepta orice jertfă, i-ar copia pe curat cărțile, și-ar sacrifica nopțile, i-ar sta la căpătîi, l-ar ține numai în comprese și fursecuri. Altfel spus, dacă poetul ar fi milionar în euro / ruble / dolari, femeia n-ar face mofturi. Din păcate, cu poezia nu cîștigi bani de nici un fel. Poetul e condamnat de soartă să rămînă un sărac perpetuu. Un solitar, un suferind. Vă mai amintiți poezia lui Eminescu? Să-i citim doar începutul:

„Ah! garafa pîntecoasă doar de sfeşnic mai e bună!
Şi mucoasa lumînare sfîrîind săul şi-l arde.
Şi-n această sărăcie, te inspiră, cîntă, barde
- Bani n-am mai văzut de-un secol, vin n-am mai băut de-o lună”.
(Cugetările sărmanului Dionis).

Mă întorc la articol. Veți spune de îndată că așa vorbește numai un misogin, un invidios, un conservator, un ins care n-a străpuns și n-a priceput niciodată nimic din sufletul femeii. Vă înșelați amarnic. M-am hotărît să redactez această ieremiadă, abia după ce am cules dovezi irefutabile, autentice, dovezi care l-ar mișca pînă și pe judecătorul cel mai crud. Am răsfoit biblioteci, biografii. Am discutat cu poeții înșiși (cîți au supraviețuit unei tinereți agonice, unei lumi nedrepte), le-am consemnat reproșurile. Și, într-un final, m-au convins. Pînă nu de mult (să tot fie vreo săptămînă), am fost un feminist activ, un militant, un atlet neobosit al Gingășiei și Eternului. Acum mă văd nevoit să dau înapoi. Revin spăsit la învățăturile sfîntului Pavel și ale celorlalți Sfinți Părinți. Adevăr au grăit...

Ce m-a determinat să-mi reneg idealul din tinerețe și trecutul de luptă în slujba Femeii? Pur și simplu, o carte. Se intitulează Borges a contraluz (1989) și a fost scrisă de către ispititoarea, fascinanta, irascibila Alba Estela Canto, femeia care s-a lăudat că a fost modelul eroinei din povestirea lui Borges, Aleph: „Yo soy Beatriz Viterbo!”. Ea a fost, negreșit, nu este nici o îndoială, numai ea putea fi... Prozatorul i-a dedicat textul, dar nu și-a justificat în nici un fel gestul. Abia mai tîrziu s-a aflat totul.

Borges nu s-a îndrăgostit de multe ori. Dar de cîte ori s-a îndrăgostit, s-a lovit de proverbiala indecizie a femeilor. El era sărac și poet, femeile voiau exploatatori, latifundiari. Cînd a venit vremea, s-a îndrăgostit și de Estela Canto. Plimbări în doi. Conversații. Planuri. Vise, recitări înfrigurate. Cînd a înțeles că nu se mai poate, Borges i-a cerut mîna. Era noapte, s-a așezat în genunchi pe trotuar și a întrebat-o emoționat: „Estelita, vrei să te căsătorești cu mine? Femeia l-a privit surprinsă, a chicotit și i-a replicat zîmbind: Aş fi foarte fericită, Georgie. Dar nu uita că sînt o elevă a lui Bernard Shaw. Nu ne putem căsători fără să ne culcăm mai întîi”.

Borges s-a albit l-a față, și-a scos ochelarii și i-a șters îndelung, apoi i-a șoptit deprimat: „Estelita, eu te-am iubit. Cum poți vorbi atît de vulgar?”. Multă vreme s-au evitat. În 1949, Jorge Luis Borges i-a dăruit manuscrisul povestirii Aleph. Femeia l-a vîndut la licitație și a încasat pe el un cec de 30. 000 de dolari.

Au sau n-au dreptate Sfinții Părinți?


P. S. În imagine: Sarah Zar (lives and paints in Brooklyn, NY), Hurricane Woman.

2 comentarii:

Gabriel spunea...

Excelent articol, domnule profesor.

Valeriu Gherghel spunea...

mulțumesc, să fim sănătoși și să ținem blogurile vii :)