luni, 5 februarie 2018

7 motive binecuvîntate de a te opri imediat din cititÎn volumul de eseuri Pourquoi lire? (Paris: Grasset, 2010), Charles Dantzig se întreabă - într-un articol din finalul cărții - dacă există motive cuvioase de a nu citi. Găsește șapte...

a. Din tact: după o partidă de sex, să zicem; amanta îți poate reproșa galeș că o înșeli cu Virginia Woolf sau, mai rău, cu Jane Austen.

b. Dintr-un complex provincial: nici un scoțian nu citește Harry Potter.

c. Dintr-o superstiție tîmpită: nu îndrăznești să parcurgi o carte despre maladia Alzheimer de teamă că o vei căpăta și tu, prin contagiune livrescă.

d. Pentru a nu te înjosi citind scrieri nedemne: nu citești, de pildă, scrisorile lui Céline, cel mai oribil și imoral prozator din istorie (opinia, statornică, îi aparține lui Dantzig).

e. Pentru a nu înnebuni: cînd socotești că l-ai priceput pe autor mai bine decît s-a priceput el însuși, nu-i în regulă, e bine să te oprești; cînd simți că te-a apucat un delir de interpretare, trebuie să ieși din bibliotecă și să fumezi o țigară.

f. Pentru a reflecta: este, cu siguranță, cel mai sfînt motiv de a te opri din citit; cîtă vreme stăm cu nasul în carte, semănăm cu șarpele condus de flaut..

g. Pentru a evita Marele Pericol: cînd începi să crezi că lectura este mai importantă decît viața, e bine să cazi din nou pe gînduri.


P. S. Într-o postare mai veche, l-am pomenit și pe distinsul muzician și orator Pierre Ménard, care a numărat 20 de motive de a nu citi absolut nimic, inclusiv cartea lui intitulată, firește, 20 Bonnes raisons d’arrêter de lire (Paris: Éditions Le Cherche midi, 2014).

P. P. S. În imagine: Norman Rockwell, Reading Book (1926).

Niciun comentariu: