duminică, 25 februarie 2018

6 judecăți posibile cu privire la o carteÎntr-un citat pe care îl dau în Post scriptum, W. H. Auden rezumă reacția criticii literare la cinci judecăți posibile. Cineva a propus o judecată suplimentară. Să le examinăm în ordinea stabilită de poet.

Am citit cartea și:

1. Cred că este o carte bună și simt că îmi place: Teatrul lui Sabbath de Philip Roth.

2. Cred că este o carte bună, dar nu pot spune acum că îmi place nespus: Portret al artistului la tinerețe de James Joyce.

3. Cred că este o carte bună și, deși nu-mi place acum - poate nu e ziua mea cea mai fastă, poate am o întunecare a minții, poate mi-a secat gustul -, bănuiesc că pînă la urmă o să-mi placă (fiindcă am această nobilă obligație): Portret al artistului la tinerețe de James Joyce. Încă n-a ajuns să-mi placă întru totul, mai am timp pentru o nouă lectură. Voi face tot ce pot...

4. Cred că este o carte proastă, deși îmi place: Sâmbătă de Ian McEwan. Dar dacă îmi place nu cumva este, în realitate, o carte bună? Ce alt criteriu pot folosi pentru a constata valoarea unei cărți? Glasul înțelept al criticii, nu? În 2005, cronicarii au primit-o cu ovații (aproape) unanime. Inclusiv venerabila Michiko Kakutani în New York Times (18 martie) a recenzat-o pozitiv. Și numai o voce impertinentă a stricat armonia minuțioasă a corului, cea a irlandezului John Banville, în The New York Review of Books din 26 mai, care a găsit că e vorba de o ”carte dezamăgitoare”. A fost cumva numitul Banville clar-văzătorul din Țara Orbilor? Nu-mi vine a crede. Deci, se cuvine o recitire grabnică.

5. Cred că este o carte proastă și nu-mi place: Aviatorul de Evgheni Vodolazkin. Romanul este o carte 3 în 1: o poveste SF, una de dragoste și încă una despre Gulag. Cam mult...

6. Cred că este o carte proastă și, deși îmi place acum, bănuiesc că pînă la urmă n-o să-mi mai placă (variantă suplimentară propusă de Alan Jakobs): Snuff de Chuck Palahniuk

Sugestia că poate să-ți placă o carte fiindcă te strădui din răsputeri să-ți placă mă lasă visător? Înseamnă că dacă mă străduiesc puțin, dacă mai meditez la căpătîiul ei, poate să-mi placă pînă și cea mai veștedă babă de pe pămînt. Eu știam că judecățile de gust nu pot fi întemeiate logic, Auden e de altă părere.


P. S. Iată citatul din Auden (stabilește cele cinci judecăți în lucrarea A Certain World: A Commonplace Book): “For an adult reader, the possible verdicts are five: I can see this is good and I like it; I can see this is good but I don’t like it; I can see this is good, and, though at present I don’t like it, I believe with perseverance I shall come to like it; I can see that this is trash but I like it; I can see that this is trash and I don’t like it.” Am  găsit citatul în Alan Jacobs, The Pleasures of Reading in an Age of Distraction, New York: Oxford University Press, 2011, pp.133-134.

P. P. S. În imagine: Ramon Casas i Carbó (1866 - 1932): Jove decadent (1899).

Niciun comentariu: