miercuri, 15 februarie 2017

Cum este să rătăcești prin iadJón Kalman Stefánsson, Tristeţea îngerilor, traducere de Magda Răduţă, Iaşi: Polirom, 2016, 336p., 39, 95 lei.


Deși e aprilie, în Islanda s-a înstăpînit o iarnă grea. Doi oameni îndrăzneți (Jens, poștașul, și băiatul, protagonistul romanului și vocea narativă) trebuie să ducă un sac cu scrisori și gazete în ținutul din nord. Călătoria e infernală. Ninge abundent, viscolește cumplit, este un ger de îngheață privirea în ochi, cei doi rătăcesc mai mult prin întuneric, îndrumați de sufletele morților. Drumul pare cu adevărat o nekya, o pogorîre la iad.

Cei doi călători urcă un munte și, deodată, se împiedică și cad unul peste celălalt, încep să se rostogolească, nimic nu mai poate opri sfîrșitul: ”[Jens] cade din picioare, îl dărâmă și pe băiat și amândoi încep să alunece cu o viteză nebună. Nu mai pot face nimic. Doi oameni culcați pe spate, alunecând la vale pe o coastă de munte, neștiind ce i așteaptă jos, poate marea de nepătruns. Poate au să treacă peste un promontoriu și apoi au să se răsucească câteva clipe în aer ca doi fulgi de zăpadă, să se legene ușor ca tristețea îngerilor și apoi să cadă ca doi bolovani de piatră și să se piardă într o moarte udă. Se tot duc la vale, Jens începe să urle, băiatul se ia după el. Doi oameni urlând și alunecând cu toată viteza pe coasta amețitoare a muntelui, pe o pantă nebună, prin noapte și prin viscol. Doi oameni urlând care se izbesc deodată de ceva tare și se opresc. Mai întâi Jens, apoi, în clipa următoare, la jumătate de metru, băiatul. Și lumea se stinge” (p.332).

Așa se termină romanul. Autorul ne lasă cu o întrebare fără răspuns. Nu vom ști niciodată dacă lumea s-a stins pentru o vreme sau pentru totdeauna...

Tristețea îngerilor face parte dintr-o trilogie, continuă acțiunea din romanul Între cer și pămînt, tradus tot de Magda Răduță, despre care am scris cîndva aici, și nu e deloc o carte rea, chiar dacă nu se ridică la valoarea celei dintîi.


P. S. În imagine: Hermann Kauffmann (1808 - 1889), Kutsche im Schneesturm.

Niciun comentariu: