miercuri, 29 iunie 2016

Oferta


Iată ce scrie un filosof hîtru (din stirpea lui Nietzsche), și eu traduc liber, ba mai pun și de la mine, ca să înfloresc povestea care, și așa, este destul de veselă:

Imaginează-ți, cititor fățarnic, că ești în pragul morții, mai ai doar o secundă de trăit, mai puțin de o clipă, o fracțiune dintr-o fracțiune, și că se prezintă la tine un înger surîzător: ai tot timpul din lume să-i consideri minuțios surîsul, fiindcă trăiești (deși încă nu știi) o clipă nesfîrșită care va dura, firește, exact o clipă (dar nici asta nu poți ști în starea în care te afli). Îngerul îți face o reverență și-ți șoptește:

”Uite, ai ajuns în ultima clipă a vieții tale, nu mai ai mult și vei muri, iar eu am venit să-ți fac o propunere concretă și cît se poate de serioasă: Poți alege, bineînțeles, să mori și să fii acoperit de uitare (după ce vei fi plîns, nu mai mult de o clipă, de o mînă de oameni lipsiți de suflet) sau, dacă binevoiești, poți s-o iei din nou de la capăt și să trăiești aidoma viața pe care tocmai o închei în acest moment. Vei trăi fiecare clipă așa cum a fost, fiecare ceas, fiecare eveniment și nimic nu va deosebi viața ta nouă de viața ta veche. Totul se va întîmpla iarăși, exact așa cum a fost, atît în mare cît și în mic. Și nu vei ști că trăiești o viață nouă, fiindcă nu vei ține minte din viața cea veche absolut nimic. Prin urmare, viața cea nouă va fi întocmai cu aceea care se va sfîrși chiar acum (dacă vei dori asta).

Acestea fiind zise, conchide îngerul cu un fin surîs, îți rămîne o clipă să optezi între faptul de a muri pentru totdeauna și faptul de a trăi viața asta din nou (și din nou, și din nou). Hotărăște, deci!”

Mesagerul se ridică în văzduh și dispare. Ai rămas, dragă cititorule, cu o alegere de făcut. E bine să te grăbești, fii cît se poate de logic, nu te lăsa impresionat de nimic, raționează, alege...


P. S. Pentru detalii cu privire la ofertă, recomand următorul articol: David Blumenfeld, „Living Life over Again”, Philosophy and Phenomenological Research, 79: 2 (2009): 357-386.

P. S. 1 În imagine: Georges de la Tour, La Madeleine à la veilleuse (1640).

Niciun comentariu: