miercuri, 15 iunie 2016

Cu bolovanul în spinareAm reconstituit planul articolului publicat în 1970 de către filosoful și apicultorul american Richard Taylor (1919 - 2003): articolul este intitulat Sensul vieții.

I. Întrebarea cu privire la sensul vieții este o întrebare esențială pentru orice om. Îi putem găsi un răspuns? Viața poate căpăta sens? Cum?

II. Existența lui Sisif - exemplul perfect al unei vieți lipsite de sens: munca lui este o pedeapsă, nu duce la nici un rezultat, nu are un scop (o finalitate) și este repetitivă, monotonă. Este o activitate din toate punctele de vedere zadarnică.

III. Alte exemple de vieți lipsite de sens:
a) doi oameni care duc o piatră (un cristal prețios), primul din punctul A în punctul B, celălalt din punctul B în A.
b) două grupuri de prizonieri: primul sapă o groapă, al doilea grup aruncă pământul înapoi și o astupă (ad infinitum).

IV. Două încercări de a da sens vieții lui Sisif:
a) cu pietrele purtate de Sisif în vârful muntelui se construiește un templu măreț: munca lui Sisif capătă astfel un scop;
b) zeii injectează o substanță în venele lui Sisif: Sisif începe să-și dorească să urce bolovanul, vrea activitatea la care a fost pedepsit, Sisif este împăcat cu munca sa (soluția perversă).

V. Viața în general (ca proces) nu are nici un sens:
a) exemplul viermilor din peștera din Noua Zeelandă.
b) exemplul păsărilor migratoare. 

VI. Din perspective eternității, existența omului nu are nici un sens; așadar, nimic nu-l deosebește pe omul obișnuit de Sisif; piramidele se transformă în mormane de pietre, casele se prăbușesc, imperiile decad, nimic nu durează; nici un scop (oricât de teribil) nu poate da un rost vieții noastre.

VII. Soluția lui Richard Taylor: sensul vieții vine numai și numai din om, nu este primit din afară, nu este insuflat de zei; omul trebuie să-și dorească exact ceea ce face, chiar dacă tot ceea ce face va pieri și se va destrăma foarte curând. Altă scăpare nu-i. Omul trebuie să vrea activitatea la care a fost pedepsit.


P. S. În imagine: Rix Jennings, Sisiphus.

Niciun comentariu: