luni, 6 iulie 2015

Sfatul mediculuiÎn vremea reginei Elisabeth I, medicii considerau baia o experiență echivocă. Te putea trage un curent, făceai un gîlci, un abces la măsea, o criză de apoplexie. Sau mai știu eu ce. O invitau așadar pe regină să procedeze cu multă prudență și cu mare băgare de seamă.

În pofida părerii medicilor și a îngrijorării lor, regina își făcuse obiceiul să se spele o dată pe lună. Pesemne că domniilor voastre un asemenea ritm igienic li se pare scandalos. Noi ne băim vara o dată pe zi. Facem dușuri repetate. Pe la 1580, baia era însă o îndrăzneală, o bravură, un risc (nu numai teoretic). Și, să nu uităm, supușii reginei se spălau mult mai rar. Englezul obișnuit se băia o dată pe an. Cel mult. Nu e un secret pentru nici un istoric.

Cînd mergeau la teatru, doamnele și domnii țineau la gură o punguță cu aromate. Săculețul era de folos nu numai în contra ciumei (sic!). Dar apăra și de unele mirosuri agresive. Multă vreme, tămîia din biserici nu a avut alt rost. Fără cădelnițe, o liturghie devenea un experiment extrem, o trăire pe cuțit.

Nu exista nici o noțiune de igienă. Igiena era un moft, nu o necesitate. Îi putem înțelege, așadar, pe doctorii reginei Elisabeth, putem pricepe reticența lor.

Același lucru s-a petrecut și cu lectura. Avea unele beneficii, dar și riscuri uriașe. Fetele trebuiau ferite de sonetele lascive ale lui Shakespeare. Dădeau idei, creau mai cu seamă fantasme. Nici efectele somatice nu erau mai blînde.

În legătură cu pericolul lecturii am găsit nu de mult un citat amuzant. Într-un tratat din 1795, savantul J.G. Heinzmann enumeră meticulos consecințele fizice ale unor lecturi excesive: "sensibilitate la răceli, dureri de cap, slăbirea vederii, boli de piele, gută, artrită, hemoroizi, astm, apoplexie, afecțiuni pulmonare, indigestie, blocaje intestinale, maladii nervoase, migrene, epilepsie, ipohondrie și, în fine, melancolie".

În privința igienei și lecturii, e bine să urmăm întotdeauna sfatul medicilor. Nu exagerați...


P. S. În imagine: Eng Tay (n. 1947, Malaysia): Liseuse.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Deci așa se explică toate răcelile mele. Și dermatita. Dar n-am doctori pricepuți: dau vina pe imunitatea scăzută și pe stres. Ar trebui să se mai docmuenteze, dar poate le e frică să citească să nu răcească și ei.

Valeriu Gherghel spunea...

Numai așa se explică științific, că explicații populare ar mai fi, dar asta e o chestie de mare știință :))