vineri, 12 iunie 2015

Zece guri și zece mii de cuvinte (2)


Despre toposul inefabilului am mai scris aici. Mi-am cules citatele din Homer (Iliada, II: 484-494) și din Hermann Hesse (Narcis și Gură-de-Aur, traducere de Ivan Denes, București: Editura RAO,1998, p.91). Scriitorii pretind că nu pot descrie ceva tocmai pentru a-i sublinia excelența. A cînta frumusețea desăvîrșită a femeii este întotdeauna peste puterile poetului.

Am găsit încă două exemple de topos al inefabilului. Cel dintîi este din Gogol, Însemnările unui nebun: ”Aproape de 1 şi jumătate, s-a întîmplat un eveniment pe care nu-l poate descrie nici o pană. S-a deschis uşa şi crezînd că-i directorul, am sărit de pe scaun cu hîrtiile. Dar era Ea. Chiar Ea! Sfinte Dumnezeule, cum era îmbrăcată! Purta o rochie albă ca lebăda; vai, ce minunată era! Şi parcă era soarele cînd m-a privit…”. Ca de obicei, îndrăgostitul se comportă contradictoriu. Deși frumusețea fetei nu poate fi zugrăvită de nici o pană, el oferă, totuși, cîteva sugestii (vagi, este drept).

Al doilea exemplu e dintr-un vechi manuscris moldovenesc (nota unui copist misogin de la începutul secolului al XIX-lea). De data asta, femeia devine o făptură malefică, de care e bine să fugi. Șiretenia ei este imposibil de cuprins în cuvinte: ”De-ar fi cerneală ca apa mării şi ca stelile ceriului, nenumărată mulţime de scriitori, şi încă tot nu ar putea pentru ca să scrie năravuri muiereşti, pentru că sînt foarte diavoleşti, di la începutul lumii şi până acum” (nota unui copist pe un manuscris de la începutul secolului XIX).

Toposul vădește fie refuzul poetului de a descrie ceva, fie imposibilitatea de a o face, fie reprezintă pur și simplu o hiperbolă.

P. S. În imagine: Bartolomeo Veneto (? - 1555), Ritratto di Flora (Lucrezia Borgia, 1510 - 1520).

2 comentarii:

Den Facerele spunea...

În cântul al șaselea din "Eneida" , tradusă de Eugen Lovinescu, un damnat al Infernului, Flegias, spune : "Chiar dacă aș avea o sută de limbi, o sută de guri și un glas de fier, încă n-aș putea povesti toate felurile de nelegiuiri și n-aș putea înșira toate numele pedepselor."

Valeriu Gherghel spunea...

Mulțumesc. Toposul celor o suta de guri apare (și) la Homer :)