luni, 29 iunie 2015

Căință


Ian McEwan, Ispășire, traducere din limba engleză de Virgil Stanciu, Iași: Polirom, 2014, 432p.


Citesc exact acest roman, fiindcă vreau să-mi verific gustul (și arta discriminării). Să mă explic.

Cu ani în urmă, The Guardian, dacă nu mă înșel (și nu mă înșel), a făcut o anchetă (literară, bineînțeles) la care a convocat 150 de înțelepți (scriitori, academici, critici literari). Redactorii publicației i-au întrebat pur și simplu care e cel mai bun roman scris în engleză în intervalul 1980 - 2005. Întrebarea e absurdă, recunosc, dar lumea moare după topuri (de toate felurile), o putem accepta, nu-i ușor să fii jurnalist în ziua de azi. Pe listă n-au intrat prozatorii americani, pentru că ei participaseră deja la o anchetă similară, inițiată de New York Times (ceva mai devreme) și ieșise biruitoare, cum am mai notat undeva, Toni Morrison cu The Beloved (Multiubita), roman tradus nu de mult la editura ART. Deci englezii au făcut o anchetă separată.

Ierarhia a fost următoarea. Pe primul loc cu coroniță s-a situat sud-africanul J. M. Coetzee cu romanul Disgrace (Dezonoare). Un roman bun, dar care nu m-a făcut să urlu de plăcere. Dacă stau să mă gîndesc, nici o carte de Coetzee nu m-a făcut să mă prăbușesc într-un leșin binefăcător. Sînt un cititor asiduu de Coetzee (am parcurs în ultima vreme vreo cinci cărți semnate de el), e interesant, te intrigă, dar nu-ți dă sentimentul măreției. Nici povestea profesorului David Lurie (un mediocru afemeiat) și a nesăbuitei sale fiice, Lucy (o lesbiană incomprehensibilă), din romanul Disgrace, nu mi-a trezit acest sentiment. N-am simțit un fulger, o înălțare, un golire de sine. Nici la prima, nici la a doua lectură. Anume l-am citit de două ori. Ca să nu greșesc judecata.

Pe locul doi s-a postat, prin voința ”înțelepților”, Martin Amis sau, mai precis, romanul lui, Banii. Banii e așa o chestie destul de lungă, cu un cheltuitor / consumator aprig și nesătul, într-o lume a risipei și aplatizării consumiste. Nu spun mai mult, că n-am ce. Nici cartea asta nu mi-a produs trăiri semnificative, o ridicare în văzduhuri, o zdrobire, o sîngerare. Nimic, nimic.

Așadar, toată speranța mea se concentrează acum pe Ispășire de Ian McEwan. N-o citisem. Am cumpărat-o acum o săptămînă împreună cu Ziarul de Iași. Ispășire s-a situat pe locul trei în topul realizat de The Guardian, trebuie / sper să găsesc ceva în paginile romanului, am ajuns deja la jumătate (p.252). O fată de 13 ani, Briony Tallis, comite un păcat, mărturisește strîmb la un proces (vrea să se înșele și e ajutată să se înșele), din cauza ei un tînăr ajunge în închisoare (deși nu are nici o vină) și de acolo în război. Strică / distruge viața tînărului și pe a surorii sale. Își înțelege într-un tîrziu greșeala: nu există cale de întoarcere, nu există (pentru fapta ei) iertare. Și ispășește. Să o lăsăm să ispășească, oricum nu mai poate face nimic...

Aflat la mijloc de bun și rău, încă nu m-am decis. Coetzee nu prea mi-a plăcut, Martin Amis, nici atît. Romanul lui Ian McEwan pornește încet către un deznodămînt pe care îl știu deja (am citit cîteva recenzii). Face să perseverez? Voi ce spuneți? Aștept răspuns urgent...

P. S. În imagine: Francesco Lupicini (1590-1656) - Madeleine pénitente.

11 comentarii:

Trifan Ramona spunea...

persevereaza. ca sa ne spui si noua daca merita sa-l citim

Anonim spunea...

Eu zic sa perseverezi. Macar mai bifezi un roman din lista celor de la The Guardian și poti sa-ti dai seama ce e in capul juriului.
Tot raul spre bine :)

dragoş c spunea...

eu am văzut filmul, care mi-a plăcut. la carte, m-am împotmolit la descrierile micii dramaturge și a verilor ei ciudați...

K.J. Mecklenfeld spunea...

După cum scrii tu aici, Valeriu, nu prea pare o idee bună să perseverezi.
În schimb, eu, de aici de pe gardul virtual, aș fi foarte interesat de o lista de cărti recomandate de tine care „să mă facă să urlu de plăcere”, sau „să mă facă să mă prăbușesc într-un leșin binefăcător”, sau „să îmi dea sentimentul măreției”, „să simt un fulger, o înălțare, un golire de sine” sau „să-mi producă trăiri semnificative, o ridicare în văzduhuri, o zdrobire, o sîngerare”. Zău ca asta ar fi interesant :-)

Miron Dan spunea...

Eu l-am citit si mi-a placut. Nu stiu daca e cel mai bun roman al lui. Nu stiu daca veti gasi vreodata un roman care sa va dea pe spate, am rezumat intr-o formula concisa tot ce asteptati de o biata carte. Si eu as fi curios ce carti v-au adus vreodata in starea asta.

Valeriu Gherghel spunea...

Acum un an am gasit trei carti care m-au facuy sa urlu de placere, anul acesta (dar mai sunt sase luni din el) inca nu.

Daca tot am inceput romanul lui Ian McEwan, il voi duce pana la capat. Cu toate riscurile :))

Numesc trei carti care mi-au placut:

1. Tatiana Tolstaia, Zatul;
2. Philip Roth, Teatrul lui Sabbath;
3. Roberto Bolano, Detectivii salbatici.

K.J. Mecklenfeld spunea...

Multumesc, Valeriu. Prima o aveam pe lista, tot recomandata de tine. Le pun si pe urmatoarele doua. Sunt curios. Nici nu mai tin minte de cand nu am mai urlat de placere la citirea unei carti :-)

Anonim spunea...

Mie-mi place McEwan, dar Ispăşire e pe locul x din multele cărţi pe care i le-am citit. Cred că McEwan nu prea se înscrie în categoriile cu "mor de plăcere":)) Aş recomanda mult mai călduros "Enduring Love" sau chiar primul lui roman, "The Cement Garden".

Miron Dan spunea...

Da, e o lista buna. Si mie mi-au placut, as pune mai in fata Teatrul lui Sabbath, la egalitate cu Detectivii salbatici. Dar niciuna nu m-a dat pe spate ca:

1. James Joyce, Ulise
2. Mihail Bulgakov, Maestrul si Margareta
3. Thomas Mann, Muntele vrajit
4. Vladimir Nabokov, Foc palid, Lolita, Vorbeste memorie
5. Feodor Dostoievski, Demonii
6. Mario Vargas Llosa,Razboiul sfarsitului lumii

Miron Dan spunea...

Ah, am uitat Robert Musil, Omul fara insusiri

Valeriu Gherghel spunea...

Mi se pare ok lista. De acord.

Din pacate, eu am ajuns la o varsta la care e greu sa
ma mai prăbușesc în vreo direcție, cînd citesc o capodoperă, oricare ar fi ea.

Poate as cădea pe spate, dacă aș avea răbdare să recitesc
Țiganiada :)).