miercuri, 13 mai 2015

Oare cînd vom renunța la cărți? Nu mai e mult...


În De tranquillitate animi. Ad Serenum, IX: 4, Lucius Annaeus Seneca (c. 1 - 65 p. Ch.) spune decis, nemilos ca orice filosof stoic: ”în privința culturii... trebuie să existe măsură. La ce bun nenumărate biblioteci cu grămezi de cărți, cînd stăpînul lor abia ajunge, în toată viața, să le parcurgă [doar] titlurile?” (Quo innumerabiles libros et bybliothecas, quarum dominus vix tota vita indices perlegit?). Din spusa lui Seneca urmează limpede că, încă din timpul vieții lui (primul secol creștin), nici un muritor nu mai putea citi totul. Ideea de bibliografie citită integral devenise caducă...

În 1550, Anton Francesco Doni (1513-1574) repetă opinia lui Seneca: există deja “atît de multe cărţi încît nu avem nici măcar timpul de a citi toate titlurile [acestor cărţi]”.

Alături de “meditaţia” medievală (recitirea - și recitarea - compulsivă a unui singur pasaj din Biblie, ruminatio), au existat şi alte tipuri de lectură. Samuel Johnson (în secolul XVIII) vorbeşte de patru feluri de a citi: (i) hard study (lectura cu note), (ii) perusal (consultarea punctulă), (iii) curious reading (în cazul unui roman), (iv) mere reading (lectura gazetelor).

Observaţii asemănătoare a făcut, în 1612, Francis Bacon în eseul “Of Studies”: “Unele cărți se cuvin gustate, altele înghițite rapid, și cîteva, puține, mestecate și digerate; mai precis, unele cărți se cuvin citite pe sărite, altele, citite în întregime, dar fără un interes exagerat; și doar cîteva se cuvin citite de la un capăt la altul, cu multă răbdare și atenție”.

În 1819, exegetul englez Francis Jeffrey afirmă resemnat: mulţimea prodigioasă a cărţilor ne va aduce la disperare şi, probabil, nu peste multă vreme, vom renunţa la citit.

P. S. În imagine: probabil José de Ribera, Saint Jérôme lisant (mai degrabă o copie).

4 comentarii:

Cătălin spunea...

Cartea, ca hrană a sufletului, este deja un loc comun...dar orice hrană răspunde la anumite nevoi, carențe. La fel cărțile. Și nu poți mânca frișcă la nesfârșit, oricât ar fi de bună...câteodată este nevoie și de oțet.

K.J. Mecklenfeld spunea...

Mmm, nu in timpul vietii noastre, zic eu. Vom citi fie pentru a invata ceva nou, fie pentru a ne distra.
Pentru viitorul mai indepartat: probabil ca cititul si/sau ascultatul unei carti va fi inlocuit cu cel al unei carti electronice/ecran/holograma, fie ca va fi vorba de invatat sau de distractie. Cei care vor "citi" vor fi cei care, ca si in zilele noastre, doresc sa invete mai multe despre ei insisi, semenii lor, viata si univers.
In consecinta, nu ne vom opri niciodata din "citit carti" :-)

Miron Dan spunea...

Asadar, se vor face in curand doua secole de cand s-a lansat profetia ca vom renuta la citit.Deocamdata nu s-a implinit si probabil nici nu se va intampla. Ce e mai incitant decat ideea ca este imposibil sa citim tot ce s-a scris, nemaipunand la socoteala tot ce se scrie in continuare si se va scrie? Pofta vine mancand si lacomia n-are leac. Deci, keep going!

Valeriu Gherghel spunea...

Două secole și încă nu am reununțat la cărți. Mai e timp :)