miercuri, 12 martie 2014

Venere, marmură caldă...


Orice plăcere este un viciu, cred filosofii stoici (în unanimitate) și subliniază, la rîndu-i, Seneca într-o scrisoare către Lucilius, pe la anul 64 e. n..

Generalizarea mi se pare mult prea îndrăzneață, chiar dacă filosofii și-au făcut un viciu (neapărat plăcut!) din ea. Numai o parte dintre plăceri țin(e) propriu-zis de viciu - care este oricum o problemă de grad, nu de esență. Viciosul exagerează. Este viciu tot ceea ce depășește măsura. Viciul e o perseverență...

Socot, așadar, că există plăceri care nu au nimic de a face cu viciul.

Dau un exemplu banal: plăcerea trezită de frumosul artistic. În fața unui portret de Leonardo da Vinci, în fața unui peisaj, plăcerea privitorului nu are nimic vicios. De altfel, frumosul poate fi definit precum o face, în Istoria frumuseții, Umberto Eco: ”un bine care nu stîrnește dorința”.

Oare de ce nu s-a gîndit Seneca la plăcerile de ordin estetic, la plăcerile pure de orice conținut carnal? Dintr-un motiv cuvios (în sens etimologic, termenul ”cuvios” înseamnă întemeiat), dezvăluit deja într-o însemnare mai veche. Pentru că nici nu putea. Frumosul estetic, frumosul gratuit reprezintă invenții recente.

În vremea lui Seneca, nimic nu este gratuit. Nici măcar o statuie a Venerei. Sau, mai ales, o statuie a Venerei (care avea în primul rînd o finalitate religioasă). Grecul și romanul care se opreau în fața Venerei nu simțeau nici o plăcere (licită ori ilicită), fiindcă nu percepeau încă frumusețea statuii. Pare curios, dar așa stau lucrurile...

Mă opresc aici, deși simt că m-am exprimat prea succint. Voi reveni. În orice caz, în pofida venerabilei credințe a stoicilor, există plăceri numeroase, care nu sînt cîtuși de puțin vicii.

P. S. În imagine: Léon Perrault (1832 - 1908), Vénus à la Colombe (1908).

2 comentarii:

heraasku spunea...

atat de succint incat frizeaza cumintenia.
cred ca exista si un exces al cautarii frumosului. un exces care te poate duce in iad sau, mai exact, la casa de nebuni.

Valeriu Gherghel spunea...

Exista, cum sa nu? Orice exces se pare că duce direct in iad :)