vineri, 10 mai 2013

Alimentația mistică


Uneori, misticii au obiceiuri culinare cel puțin ciudate (cînd nu de-a dreptul ridicule). Voi da un singur exemplu. Germanul Heinrich Suso sau Seuse (circa 1300 - 1366), beatificat în 1831 de către papa Grigore al XVI-lea, mînca întotdeauna după prescripții liturgice: ”obișnuia, cînd mînca un măr, să-l taie în patru: trei părți le mînca în numele Sfintei Treimi, iar a patra o mînca [în numele pruncului Iisus]; de aceea această a patra parte o mînca necurățată, deoarece copiii mănîncă merele cu coajă... Băutura o sorbea din cinci înghițituri, în onoarea celor cinci răni ale Domnului, dar pentru că din coasta lui Iisus a curs sînge și apă, a cincea înghițitură o sorbea dublu” (Johan Huzinga, Amurgul Evului Mediu, traducere de  H. R. Radian, București: Editura Meridiane, 1993, pp.243-244).

Același Johan Huizinga amintește, într-o notă, faptul că numitul John Tiptoft, conte de Worcester, l-a rugat pe călău să-l decapiteze din trei lovituri, în cinstea Sfintei Treimi.

Niciun comentariu: