joi, 18 aprilie 2013

Membrul paradisiac


Reproduc fără comentarii următorul citat din romanul lui Milan Kundera Insuportabila ușurătate a ființei (traducere de Jean Grosu, București: Editura Univers, 1999, pp.240-241):

”În secolul al patrulea, sfîntul Ieronim respinge categoric ideea că Adam și Eva au putut face dragoste în Paradis. Dimpotrivă, ilustrul teolog din secolul al nouălea, Ioannes Scottus Eriugena admitea această idee, dar, după părerea sa, lui Adam i se scula membrul cam tot așa cum ridica mîna sau piciorul; altfel spus, cînd voia și cum voia. Să nu căutăm în spatele acestei idei eternul vis al bărbatului obsedat de amenințarea impotenței. Ideea lui Scottus Eriugena are altă semnificație. Dacă membrul poate fi determinat să se ridice la o simplă injoncțiune a creierului, înseamnă că ne putem lipsi de excitație, care devine inutilă. Membrul nu se ridică fiindcă sîntem excitați, ci fiindcă i se poruncește. Ceea ce marele teolog considera a fi incompatibil cu Paradisul nu era coitul și voluptatea asociată acestuia. După el, incompatibilă cu Paradisul era excitația. Să reținem bine acest lucru: în paradis există voluptatea, nicidecum excitația...

În clipa în care l-a izgonit pe om din Paradis, Dumnezeu l-a făcut să-și dea seama de natura sa murdară, și să cunoască dezgustul. Omul a început să ascundă tot ceea ce îl făcea să se rușineze, și în momentul în care și-a scos voalul a fost orbit de o lumină puternică. Așadar, de îndată ce a descoperit imundul, a descoperit și excitația”.

P. S. În imagine: Alexandre Cabanel, Adam et Eve chassés du paradis (1867).

Niciun comentariu: