miercuri, 6 februarie 2013

Pascal despre iubire


”Suntem pe lume pentru altceva decît pentru a iubi? (…) Chiar în lucrurile în care în aparenţă nu este vorba de dragoste, ea este prezentă în ascuns şi nu-i cu putinţă ca omul să trăiască nici o clipă fără ea. Omului nu-i place să rămînă singur cu sine” (Blaise Pascal, Cugetări, XI).

Și încă: ”Pe nedrept a fost despărţită iubirea de raţiune şi au fost opuse una alteia, căci iubirea şi raţiunea nu sunt decît unul şi acelaşi lucru” (XI).

5 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Paler al nostru ne indruma cu privire la aceasta nazuinta de a iubi, " nu poti face pe cineva sa te iubeasca, tot ce poti face e sa fii o peroana iubita."
Cred ca marea provocare in privinta ratiunii si a dragostei consta in a identifica tipul de senzatii, ne inselam de multe ori confundand pasiuni, atractii, aprecieri cu iubirea.De aceea ratiunea pare ca e impotriva iubirii, cred.Avem nevoie de cap, pentru a nu-l pierde... Acest capitol in privinta erosului, ca la el faceti referire banuiesc m-a adus pe blogul dumneavoastra.

Valeriu Gherghel spunea...

Nu ma asteptam din partea lui Blaise Pascal sa spuna ca iubirea si ratiunea sint una. De asta am pus citatul :)

Anonim spunea...

Cred ca eu nu m-am facut inteleasa. Din citatele lui Pascal postate de dumneavoastra reiese ca iubirea si ratiunea au fost despartite.Iar din cauza confuziilor pe care eu le aminteam,dintre pasiuni si iubiri, au aparut curente filosofice care au promovat una in defavoarea alteia.iubirea si ratiunea ca diferenta.

Valeriu Gherghel spunea...

Asa si este. De obicei, oamenii tind sa vada ratiunea si iubirea in contradictie, separate, in discordie. Tocmai faptul conjugarii lor mi s-a parut interesant in fraza lui Pascal. Va multumesc pentru comentarii :)