marți, 12 februarie 2013

Elogiul mediocrității


Mediocritatea nu este negreșit ceva de respins. O repudiază îndeosebi indivizii aroganți și nerăbdători. Rabelais ne îndeamnă chiar să o practicăm (mai cu seamă în viață). El înțelegea mediocritatea în sensul etimologic al cuvîntului: în primul rînd ca măsură. Sau ca bun simț. Firește, măsura se cuvine a fi urmată în toate cele, în dorințe, în vorbe, în fapte, în raționamente, în redactarea cărților etc. Este destul de curios să găsim la un excesiv (măcar stilistic!) ca Rabelais acest îndemn la cumpătare. La fel de modest s-a privit pe sine și Descartes. În Discurs asupra metodei, filosoful se caracteriza, fără să ezite, că avînd o ”minte mediocră”. Trebuie să-l credem pe cuvînt. Descartes afirma, de fapt, că mintea lui nu este cîtuși de puțin înclinată spre exces.

Știam acest adevăr al umilinței mai de mult. L-am amintit, de altfel, și în Breviarul sceptic. De curînd, am descoperit un volum intitulat Éloge de la médiocrité: le juste milieu à la Renaissance (Paris: Éditions Rue d'Ulm, 2005, 247p.) în îngrijirea lui Emmanuel Naya și Anne-Pascale Pouey-Mounou. Volumul cuprinde paisprezece studii pe tema ”aurită” a mediocrității la scriitorii și filosofii din Renaștere. S-ar fi putut intitula - nu-i așa? - la fel de bine ”Aurea mediocritas”. Recomand amatorilor de subtilități, pînă una-alta, măcar articolul semnat de Sophie Peyatavin și intitulat «Philosopher médiocrement: Gelli et Montaigne».

P. S. Imaginea unui Dumnezeu geometru (a unui Dumnezeu ”măsurat”, cum ar veni) este, probabil, cea mai potrivită ilustrație pentru această notă inevitabil modestă.

2 comentarii:

heraasku spunea...

interesant e ca pe cand eram in scoala mi se spunea ca eram mediocru. acum imi dau seama ca, instinctiv, incercam sa pastrez o masura in ceea ce priveste halucinanta programa scolara romaneasca. adica, desi eram presat de parinti/scoala/trepte, nu acceptam "performanta romaneasca", un termen atat de drag "dascalilor", si ei tot romanesti

Valeriu Gherghel spunea...

Se vadeste ca mediocritatea nu e intotdeauna un defect :)