miercuri, 19 decembrie 2012

Teologia veselă (4)


William Ockham: Gîndul că Iisus Christos s-ar fi putut întrupa într-un asin, într-o piatră sau într-un arbore nu cuprinde nici o contradicție. Îi răspunde Umberto Eco, peste ani: Dacă Iisus s-ar fi întrupat în Japonia, ne-am fi împărtășit cu orez și sake.

În imagine: Odilon Redon, Vision (1883)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Gândul lui Occam mi se pare ciudat tare. Pentru ca Iisus să se fi putut întrupa în ceva, nu trebuia ca acel ceva să aibă trup? Are piatra trup? Arborele poate să aibă un suflet vegetativ, deci și un trup prin care el să se manifeste...
Dar ca să se întrupeze cu folos, nu trebuia s-o facă în specia care îi oferă cea mai mare libertate? Nu vorbim aici de vreun tufiș în flăcări, care doar ia forma unui obiect real, ci de o întrupare, adică de o limitare.

Valeriu Gherghel spunea...

Gandul lui Ockham nu e mai putin ciudat decat gandul lui Umberto Eco. Dar (in pofida ereziei sale) este un gand posibil (si real).

Libertatea este o notiune care nu se poate aplica decat omului. Nu stiu ce ar putea insemna libertatea unui arbore. Sau libertatea unei pasari. Ne mai gandim :))