duminică, 28 octombrie 2012

Omul ”citit”


Deșertăciune a deșertăciunilor! Totul este deșertăciune. Cu fiece zi devenim tot mai puțin știutori. Nu putem citi decît (cel mult) o carte pe zi, de publicat însă se tipăresc zilnic zeci, sute, mii. Pe podea, în două teancuri simetrice, s-au adunat doar în ultima săptămînă următoarele volume: Plotin, Enneade III-V (Editura IRI, 2005), Alina Mungiu-Pippidi, De ce nu iau românii premiul Nobel (Polirom, 2012), Max Horkheimer & Theodor W. Adorno, Dialectica Luminilor. Fragmente filosofice (Polirom, 2012), Nikolaos A. Matsoukas, Istoria filosofiei bizantine (Editura Bizantină, 2011), Bill Bryson, Acasă: O istorie a vieții private (Polirom, 2012), Ioan Pânzaru, Regimul interpretării: Literatura și sensul acțiunii (Polirom, 2012), Cesare Marchi, Dante (Editura Artemis, sine anno). Biblioteca a oferit dintotdeauna cea mai acută lecție de umilință. Oare ce semnificație mai poate avea, în postmodernitate, sintagma ”om citit”?

În imagine:  Georges de La Tour (d’apres):  Saint Jérôme lisant


7 comentarii:

heraasku spunea...

mi-am amintit de Woody Allen:zicea intr-un film, nu mai stiu care, ca e inspaimantat ca va muri si nu va citi Moby Dick. venea moartea la el si ii zicea ca nu, nu poate sa plece ca nu a citit Moby Dick...

adrian spunea...

Citit azi, e omul informat, de vreme ce se citeste despre ceva, mai degraba decat ceva anume. Lectura informativa presupune detasare emotionala, capacitate sintetizatoare, calitati de mestesugar interesat sa detina informatii utile.

Valeriu Gherghel spunea...

Da, Heraasku. Chiar nu merita sa mori fara a fi citit, macar o data, Moby Dick. Ar fi o prostie :)

Cind citesti Moby Dick, Adrian, nu citesti neaparat Moby Dick, dar si o poveste despre sine (tine).

adrian spunea...

De acord, dar este o lecturare rezervata cititorului clasic. Ma intreb, azi, cati cititori traiesc ceea ce citesc, cand pelicula te poate tine cu sufletul la gura mai abitir decat textul. Stiu, capodopera scrisa e menita sa trezeasca in cititor reactii mult mai subtile. Intr-o lume tot mai grabita, care se vede nevoita sa se adapteze din mers schimbarilor rapide, lectura clasica devine un lux. Un lux, insa nu unul de neatins.

Valeriu Gherghel spunea...

De acord, Adrian.

Totusi, eu nu as privi cu atata pesimism faptul ca exista e-book-uri, filme, Facebook si toate celelalte.

Nu cred ca astazi se citeste mai putin. Si mai cred ca Moby Dick poate produce placere si unui cititor contemporan.

Am scris despre bucuria lecturii si in cartea mea precedenta Porunca lui rabbi Akiba.

adrian spunea...

Este adevarat, cartea se citeste si azi cu placere, insa nu cu aceeasi placere. Nu ma refer la intensitatea placerii lecturarii, cat la felul cum e perceputa capodopera. Cititorul va fi intotdeauna captivat de problematica existentei umane spre exemplu, aceasta fiind una din temele majore prezente in roman. Predilectiile sale pentru anumite tehnici literare, pot insa varia de la o epoca la alta.

Valeriu Gherghel spunea...

Adevarat. Publicul este adesea capricios. Si totusi. Oricat de tare ar sufla vantul in vazduh, stelele răman mereu la locul lor.