joi, 20 septembrie 2012

Tora


De curând s-a tipărit cartea unui savant francez, Jean-Christophe Attias, intitulată Les Juifs et la Bible (Editions Fayard). Ideea principală a autorului este că Biblia nu reprezintă stricto sensu cartea  fondatoare a evreilor. Aceasta ar fi iluzia comună, care se cuvine a fi risipită printr-o investigație meticuloasă. Iudaismul s-a format, desigur, prin Biblie, dar, îndeosebi, în pofida Bibliei.

Prin urmare, Biblia nu ar fi textul modelator al iudaismului, ci Talmudul, care a fost încheiat în secolul al V-lea. Pricina principală a acestei distanțe ar fi aceea că teologii creștini (Tertullian, Origen, Augustin, Ieronim etc) au pretins că evreii nu ar sesiza sensul autentic al Cărții (e vorba de cărțile Vechiului Testament, de ceea ce se numește astăzi ”Biblia ebraică”), sens care le-ar rămîne ascuns. Talmudul cuprinde interpretările și comentariile mai multor generații de cărturari iudei, altfel spus ”tradiția orală”. Sigur, evreii venerează Tora, Pentateuhul, care consemnează legea lui Moise, voința și revelația divină. Dar Tora nu e numai o învățătură, o sumă de prescripții, ea este și un ”obiect” însuflețit, cu care evreii au o relație aproape fizică. Momentul esențial al slujbei de Sabat este scoaterea sulului de pergament din ”arca” lui, prezentarea solemnă a Torei vizibile adunării de credincioși.

Pentru mai multe detalii cu privire la finalitatea lucrării Les Juifs et la Bible, trimit la interviul acordat de Jean-Christophe Attias publicației Le Point din 12 iulie.

Niciun comentariu: