luni, 10 septembrie 2012

FilostorgiuFilostorgiu, Istoria bisericească, ediție bilingvă, traducere de Dorin Garofeanu, studiu introductiv, tabel cronologic și note explicative de Dragoș Mîrșanu, Iași: Polirom, 2012, 455p.

Istoria lui Filostorgiu a apărut în intervalul 430 – 439. Aparține unui scriitor cultivat, cu un stil elegant și cu o minte subtilă. Biografia lui are mari pete albe. Filostorgiu s-a născut (anul e aproximativ, desigur) în 368. Din păcate, anul morții nu se știe. Perioada la care face referire istoricul e aceea a marilor bătălii christologice:  320 - 425. Epoca a fost necruțătoare cu Filostorgiu. Considerat eretic, lucrarea lui a fost distrusă. Și nu numai această lucrare, dar și alta dedicată filosofului neo-platonician Porphyrios (editorul enneadelor lui Plotin).

Din Istoria bisericească s-au păstrat doar fragmente disparate în vestita lucrare Bibliotheca a patriarhului Photios. Patriarhul a recenzat și compilat cîteva sute de scrieri. Unele titluri beneficiază de cîteva rînduri. Altele, de pagini întregi. Deși patriarhul Photios nu l-a simpatizat deloc pe Filostorgiu (istoria lui ar reprezenta un ”encomium închinat ereticilor”), a transcris în Bibliotheca paragrafe considerabile din Istorie.

Nu are rost să intrăm în detaliile disputelor christologice. Certurile au fost înverșunate și au încercat să determine relația ”exactă” dintre Fiu și Tată în cadrul Sfintei Treimi. ”În cadrul” e numai un fel (cu totul inadecvat) de a vorbi despre inefabila Sfîntă Treime. Formula ”homoousios” (Fiul e de o esență cu Tatăl) s-a impus cu greu.

Istoria lui Filostorgiu (cît s-a păstrat din ea) prezintă aceste memorabile polemici. Merită să fie citită cu atenție. 

Niciun comentariu: