luni, 21 mai 2012

Enigma lui Oedip


Cîteva observații, după o lectură din Oedipus Rex de Sofocle.

Întreaga tragedie se sprijină pe un paradox. Oedip e chemat rege in Teba, fiindcă dezleagă enigma pusă de Sfinx. Dacă nu ar soluționa enigma, Oedip ar muri. Găsește răspunsul și, prin asta, omoară, el, monstrul feminin. Așadar, faptul că învinge Sfinxul este pentru tebani un merit suficient pentru a-l desemna ca rege (tiran). Oricum, alegerea nu va fi deloc fericită. Nici pentru locuitorii cetății, nici pentru Oedip.

După această desemnare, asupra Tebei se abat grave nenorociri. În fața lui Oedip stă o nouă enigmă. Locuitorii vor să afle pricina năpastelor care au lovit cetatea. Oracolul din Delphi dezvăluie că printre tebani există un mare vinovat.Locuitorii îl solicită pe profetul Tiresias. Este bătrîn și orb. Tiresias se ferește să dezvăluie numele și identitatea vinovatului. Oedip îi cere imperios răspunsul și primește acest avertisment:

”Vai, vai, cumplit e să cunoști, cînd a cunoaște / Nu-ți este de folos...”.

Oedip vrea, totuși, să afle adevărul. Cu orice preț. Pînă la urmă va înțelege că el însuși e vinovatul. El l-a ucis pe Laios, tatăl său, el s-a casătorit cu Iocasta, mama sa. Pentru acest motiv Teba suferă. Problema este, așadar, următoarea. Dacă Oedip nu ar dezlega enigma Sfinxului, el nu ar mai ajunge rege în Teba. Și ar muri precum toți cei ce nu au găsit răspunsul. Dar Teba ar rămîne sub amenințarea Sfinxului. Oedip dezleagă enigma, dar consecința este la fel de cumplită. Are de răspuns la întrebarea cu privire la vinovatul din cetate. Iar răspunsul este unul singur: Oedip. Dar este Oedip într-adevăr vinovat? Mă mai gîndesc.

Niciun comentariu: