vineri, 23 martie 2012

În căutarea lui Don Quijote


Sînt unul din nenumărații cititori pasionați de romanul lui Miguel de Cervantes Saavedra. Dar este cu adevărat Don Quijote un roman în înțelesul modern al cuvîntului? Pentru a răspunde la această întrebare, consideră Daniel Eisenberg, este bine să ne gîndim la intenția lui Cervantes. Care a fost intenția autorului? Cum a fost înțeleasă această carte de către cititorii ei contemporani?

E foarte posibil ca atît Cervantes cît și cititorii lui de atunci să fi văzut, în aventurile lui Don Quijote, altceva decît exegeții de astăzi. Avem impresia că Miguel de Cervantes a vrut să critice romanele cavalerești, în declin la începutul secolului al XVII-lea. Daniel Eisenberg crede că această idee i-a fost străină lui Cervantes. Autorul lui Don Quijote nu a intenționat să redacteze o satiră a genului cavaleresc. Dimpotrivă: Cervantes a vrut să compună un roman cavaleresc veritabil. Dar nu a avut timp să-și ducă intenția la capăt.


Daniel Eisenberg este un adept al hermeneutului Eric D. Hirsch. Pentru a interpreta corect Don Quijote, se cade a recupera intenția autorului. Și, pentru a recupera intenția lui Cervantes, trebuie să citim toate afirmațiile lui Cervantes cu privire la cartea sa. Trebuie să coborîm în timp pînă la contextul social și existențial în care a fost compus romanul despre Cavalerul Tristei Figuri.

A Study of Don Quixote
are șase capitole și un appendix. Daniel Eisenberg studiază pe rînd atitudinea lui Cervantes față de romanele cavalerești, modul în care trebuie să arate un roman cavaleresc ideal, genul scrierii, umorul prozatorului, clasicitatea romanului. O bibliografie bogată încheie cercetarea.

Cei ce doresc să citească acest volum publicat acum 25 de ani sînt rugați să facă click AICI


P. S. Imaginea este, desigur, o ilustrație de Salvador Dali.

Niciun comentariu: