vineri, 30 martie 2012

De arte honeste amandi


Andreas Capellanus, Despre iubire, ediţie bilingvă, traducere de Eugenia Cristea, studiu şi comentarii de Anca Crivăţ, Iași: Editura Polirom, 2012, 392p.

În secolul al XII-lea, un autor cu numele latinesc Andreas Capellanus a scris un tratat intitulat De amore ("Despre iubire"). Tratatul e cunoscut și sub titlul De arte honeste amandi. Identitatea reală a acestui autor nu a fost bine stabilită pînă acum. Despre viața lui cunoaștem doar aproximații din păcate.

Andreas Capellanus mai e cunoscut sub numele francez, André le Chapelain. Se pare că a trăit la curtea din Troyes a celebrei Marie de Champagne, fiica regelui Ludovic al VII-lea și a doamnei Eleonore de Aquitania. Marie de Champagne a cultivat dragostea cavalerească (tema tratatului lui Andreas Capellanus) și i-a ocrotit pe poeții trubaduri. Tot ea l-a inspirat și pe Chrétien de Troyes. Andreas Capellanus teoretizează iubirea curtenească: iubirea-pasiune, invenția trubadurilor.

Cuprinsul tratatului e mai mult decît captivant: Ce este iubirea, Ce persoane sunt capabile de iubire, Cum se dobîndeste iubirea și în cîte feluri, Despre iubirea călugărițelor, Despre iubirea țăranilor, Despre iubirea curtezanelor, În ce fel scade iubirea, În ce fel se sfîrșește iubirea.

În imagine: Fleury-François Richard: Valentine of Milan Mourning her Husband, the Duke of Orléans. Pictura e în stil ”troubadour”.

Niciun comentariu: