miercuri, 9 noiembrie 2011

Clines despre Cântarea cântărilor


Voi menţiona, în această notă, foarte rapid ipotezele lui David J. A. Clines cu privire la titlul şi la finalitatea Cântării cântărilor. Poemul a fost redactat cu siguranţă de un bărbat. Publicul lui a fost de la început unul masculin.

Titlul ebraic Shir ha-shirim se referă la un cântec, la supremul cântec. E bine să observăm însă că titlul trimite la o competiţie. El presupune o competiţie pentru a decide cel mai reuşit dintre cântece. E posibil însă ca această competiţie muzicală să fi fost fictivă. Contextul social implicat de Shir ha-shirim este unul al bărbaţilor aflaţi într-o competiţie şi într-o lume care cultivă întrecerea, confruntarea. Cântarea nu a fost redactată pentru a elogia iubirea, ci pentru a câştiga un concurs. Asta spune titlul.

Cântarea cântărilor, mai spune Clines, răspunde nevoilor de literatură erotică ale unui public masculin. Titlul sugerează că au mai existat şi alte texte de o factură asemănătoare. Această sugestie e întărită şi de interdictul lui rabbi Akiba: “Cine va rosti Cântarea cântărilor cu voce vibrantă în sala de ospăţ [la o petrecere] profanând-o astfel [e vorba de profanarea cântării], acela nu va avea parte de lumea viitoare”.


2 comentarii:

Gabriel spunea...

O fi câştigat acel concurs?

Valeriu Gherghel spunea...

Pai, pentru acest motiv se cheama Cantarea cantarilor: a biruit:)