joi, 20 octombrie 2011

Evul Mediu: o răsturnare


În modernitate, imaginea ilustrează textul, scriitura. Relația dintre text și imagine este aceea dintre centru și periferie. Textul e mereu central. Imaginea e întotdeauna periferică. Textul spune. Imaginea concretizează ceea ce spune textul. Acest raport ni se pare firesc. Și nu ne putem imagina altul.

Dacă nu mă înșel, Evul Mediu a cunoscut un raport diferit între imagine și text. În manuscrisele medievale, textul e periferic, în timp ce imaginea este centrală. Textul ilustrează ceea ce imaginea arată. În Porunca lui rabbi Akiba (Polirom, 2006, pp.174-175), am comentat acest raport răsturnat (față de concepția curentă în modernitate).

În secolul XII, miniaturistul Psaltirii sfîntului Alban din Hildesheim desenează o cetate asediată (care figurează lupta corpului cu forțele răului). Dar se teme că imaginea lui va fi înțeleasă greșit și adaugă o notă. Corporaliter, e vorba de o cetate. Spiritualiter e vorba de om. Imaginea cetății e centrală. Scrisul și precizarea sînt periferice (cf. și Umberto Eco, Arta și frumosul în estetica medievală, p.89).

Voi încheia astfel această scurtă însemnare. E bine să reținem că raportul dintre text și imagine s-a modificat de-a lungul secolelor. Rămîne de cercetat minuțios această metamorfoză. [V. G.]


2 comentarii:

adrian spunea...

Centralitatea textului a atras dupa sine ex-centricitatea imaginii. Ca si textul, imaginea se abstractizeaza, devine mesaj criptat de deslusit la o a doua privire.Daca textul (literar) prinde contur pe firul gandirii critice, imaginea (artistica) se cere si ea decriptata intr-o maniera asemanatoare. Totusi, diversificarea canalelor mass-media readuce in prim-plan imaginea bruta, strict consemnativa care poate avea impact atat asupra artelor vizuale, cat si asupra artei scrisului. E de asteptat astfel, ca vizualul sa revina la functia sa originara, aceea de a reproduce nemijlocit, iar textul sa se dezvolte pe latura sa descriptiv-reportericeasca.

Valeriu Gherghel spunea...

Multumiri pentru comentariu, Adrian.