sâmbătă, 11 iunie 2011

Daniil HarmsDacă prin a interpreta înțelegem a citi și a pricepe altceva decît spune textul și a pretinde că prin intermediul textului se spune altceva decît ceea ce efectiv se spune, atunci textele prozatorului rus Daniil Harms nu se pot interpreta: fiindcă sînt (devin) pur și simplu ininteligibile, fiindcă sînt ironice și spun mai puțin decît se prefec că spun.


Harms nu spune ceva pentru a da să se înțeleagă altceva (textele lui nu nu sînt alegorice): ele spun doar că mecanismele prozei se pot strica și pot funcționa în gol. Harms scrie povești cu morală, dar povestea nu e o poveste propriu-zisă și morala nu e o morală propriu-zisă. În alte cuvinte, Daniil Harms respectă ”prozodia”, dar nu respectă logica elementară, nu respectă ordinea lumii reale, nu oferă motivații ale acțiunilor care se desfășoară absurd, aberant, aleatoriu.

În Visul, un individ banal are de cinci ori același vis; doarme multe zile la rînd, slăbește brusc și moare. E măturat la gunoi într-o zi de vineri. Asta e tot. Efectul e amuzant și atît.

Un alt exemplu se intitulează Întîlnirea. Citez: ”Iată, a plecat odată un om de la slujbă și a întîlnit pe drum un alt om, care, după ce și-a cumpărat o franzeluță mergea către casa lui. Și asta este de fapt tot!”

Asta este de fapt tot. Interpretarea e inutilă

Daniil Harms s-a născut la St. Petersburg în 1905 și a murit de foame (la propriu), în 1942, într-un spital (în timpul asediului Leningradului).


2 comentarii:

Anonim spunea...

Da,apare intr-o fotografie clasică , tip portret ce la făcut celebru, unde i se văd orbitele și e sinistru de încruntat.Dincolo de asta, a fost atipic prin felul lui de scrie și gândi.A prins repede formula, a aplicat-o și a știut să își pună amprenta, asupra scrisului.

Anonim spunea...

*ce l-a facut celebru :)