duminică, 5 iunie 2011

Al tu serres trop fort
După ce filosoful marxist Louis Althusser și-a omorît nevasta strîngînd-o de gît, francezii au făcut imediat un joc de cuvinte pornind de la numele Althusser. Soția filosofului și-ar fi dat sufletul stringînd: ”Al tu serres trop fort!”, adică ”Al tu strîngi prea tare”.

Nu de mult, o editură franceză a publicat scrisorile trimise de Louis Althusser (1918-1990) soției sale, Hélène, între anii 1947 și 1980, anul în care nevroticul filosof a ucis-o în modul amintit. Epistolele lui Althusser atestă grava boală mintală a filosofului care a suferit frecvent de insomnii și depresii prelungite, în pofida tratamentui antipsihotic. Faptul că Althusser a fost bolnav l-a scăpat de închisoare, fiindcă judecătorii l-au declarat iresponsabil.

Louis Althusser a fost privit în anii 60-70 drept un înnoitor al marxismului și un gînditor care a oferit acestei filosofii rudimentare o interpretare captivantă. Cărțile lui mai importante se numesc Pour Marx și Lire Le Capital. Menționăm faptul că lucrarea Capitalul este o scriere economică redactată de Karl Marx.


Un comentariu:

rux ces spunea...

:)
(util de stiut)