vineri, 13 mai 2011

Cuvintele lui Adam şi lucrurile lui DumnezeuIdeea noastră despre relaţia dintre nume şi lucru s-a format prin lectura Bibliei. Întîi au fost create lucrurile şi fiinţele şi abia apoi, la porunca lui Dumnezeu, nomotetul Adam le-a numit. Momentul creării limbajului nu e specificat în cartea Facerii. Limbajul ia naştere în însuşi actul numirii lucrurilor de către Adam? Sau termenii au fost creaţi de Dumnezeu odată cu omul şi preexistau numirii?

Oricum ar fi povestea, impresia noastră e că lumea a fost înaintea cuvintelor. Lingvistul Eugen Coşeriu contrazice această percepţie comună. Citez din studiul Omul şi limbajul său publicat în antologia cu acelaşi titlu tipărită la Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, în 2009. Iată:

“Limbajul nu depide absolut deloc de existenţa ‘lucrurilor’ – căci este anterior distincţiei înseşi între existenţă şi inexistenţă -, ci, invers, este condiţie necesară pentru confirmarea existenţei lucrurilor (sau a ‘inexistenţei’ lor). De fapt, existenţa lucrurilor se poate proba doar plecînd de la limbaj, întrebîndu-ne dacă anumite entităţi corespunzătoare semnificatelor deja date în limbaj se găsesc sau nu în lumea experienţei fizice. În acest fel, adeverim că în lume există ‘arbori’, rîuri’, ‘animale’; dar ca ‘arbori’, ‘rîuri’, sau ‘animale’ aceste existenţe sînt cunoscute şi delimiate întîi în limbaj” (47).

Deci ce a fost mai întîi, cuvîntul sau lucrul?


4 comentarii:

Valeriu Cuc spunea...

Buna ziua,

As vrea sa stiu unde pot gasi un orar al Facultatii de Filosofie. Sunt student la Filosofie la Cluj si vreau sa audiez cateva cursuri. Voi trece pe la Iasi fie in perioada 21-23, fie in 26-29.

Acest loc pare singurul interactiv in legatura cu Facultatea de Filosofie, de apelez la dvoastra.

Va multumesc!
Valeriu CUC

ludmila barsan spunea...

Salut! Vezi ca avem si pagina de Facebook cu acelasi nume: Filosofia Iasi. In ce priveste orarul, il gasesti aici: http://www.fssp.uaic.ro/content/index/3_20_53/Orar.html (pentru studii de licenta) si aici: http://www.fssp.uaic.ro/content/index/3_21_57/Orar.html (pentru studii de masterat)

Valeriu Cuc spunea...

Vazand orarul, nu cred ca am vreo sansa sa aflu ceva, cat de putin, despre Filosofia la Iasi. Insa am o intrebare.

Care e constanta numarului de studenti care frecventeaza cursurile? E asemanatoare situatia cu cea din Cluj, unde recordul absolut e de 20-30 de studenti?

Valeriu Gherghel spunea...

Depinde de Sectie, Valeriu. La Sectia de Filosofie, vin de obicei cam 15-20. Asta e...