sâmbătă, 2 aprilie 2011

Firul de păr şi Ideea firului de păr


În dialogul Parmenide, Platon discută la un moment dat relaţia de participare dintre Forme şi lucruri. Această relaţie se numeşte în limba greacă methexis.

Dar Platon nu a determinat-o niciodată suficient. Relaţia de participare a rămas în vag. Este sigur că Forma şi lucrul au acelaşi nume. Şi este sigur că Forma şi lucrul sînt corelate într-un anume fel. Dar a spune că lucrul seamănă cu Forma e deja prea mult (și periculos). În discuţia dintre Parmenide şi Socrate, se iveşte şi întrebarea dacă totul are o Formă. Şi firul de păr are o Formă? Şi gunoiul? Şi noroiul? Din sfială, Socrate nu oferă un răspuns pozitiv.

Să recitim acest fragment interesant din dialogul lui Platon (130c-e): “[vorbește Parmenide] Nu cumva şi în privinţa anumitor lucruri ce-ar părea să fie de tot rîsul, bunăoară firul de păr, noroiul şi gunoiul, sau şi altele cît se poate de nedemne şi netrebnice, ajungi tot la aporie, întrebîndu-te dacă trebuie sau nu să afirmi existenţa unor Forme separate, diferită şi ea de lucrurile care ne stau la îndemînă? Cîtuşi de puţin – ar fi spus Socrate – întrucît tot ce vedem cu ochii noştri fiinţează; a crede însă că fiinţează şi o anume Formă a acestora ar fi pesemne o credinţă prea de tot lipsită de noimă. Uneori, ce-i drept, m-a tulburat întrebarea dacă nu trebuie spus unul şi acelaşi lucru despre toate; dar apoi, odată ajuns în locul acela, fac repede cale întoarsă, temîndu-mă ca nu cumva să alunec şi să mă pierd într-o prăpastie de vorbe goale.

[Din nou vorbeşte Parmenide] … Filosofia odată şi odată va pune stăpînire pe tine [Socrate], făcîndu-te să nu mai priveşti ca nevrednice nimic din acestea toate; deocamdată, vîrsta spunîndu-şi cuvîntul, mai iei în seamă părerea oamenilor” [V. G.].

În imagine: Eos sprijinind trupul fiului ei, Memnon (ceramică greacă).

3 comentarii:

Gabriel spunea...

Lucrurile şi forma lor. Mă întreb dacă respectul, de exemplu, are o formă ori capătă una doar dacă devine manifest? Poţi respecta pe cineva şi fără să-ţi divulgi acest sentiment.

ioana spunea...

"Forma respectului" nu e modalitatea in care acesta se concretizeaza si prin care se face cunoscut; formele lui Platon merita intelese in sensul pe care il avea in vedere Noica atunci cand le considera realitati care "se distribuie fara sa se imparta".

Gabriel spunea...

Respectul, chiar asta face " se distribuie fară să se împartă", mai ales în cazul de faţă!