vineri, 8 aprilie 2011

Debilissimum esse


Am văzut într-o notă anterioară că Rodolphe Gashé vedea în relaţie, ca şi filosofii medievali, o fiinţare minimă: ens minimum. Chiar titlul cărţii sale consacrată studiului relaţiei foloseşte sintagma în cauză: Of Minimal Things: Studies on the Notion of Relation (1999).

În Evul Mediu, nu doar relaţia era privită ca o entitate diminuată, împuţinată, minimă. Într-un tratat atribuit o vreme lui Thoma d’Aquino, De natura generis (Despre natura genurilor), autorul anonim susţine că nu poţi cunoaşte logica, dacă nu te pricepi în primul rînd la metafizică. Dar şi logica, şi metafizica au ca obiect de studiu intenţiile secunde. Din această premisă rezultă o concluzie importantă, demnă de reţinut. Dacă admitem formula scolastică, "unumquodque, quantum habet de entitate, tantum habet de veritate": “[pentru] oricare lucru, cîtă fiinţă [existenţă] are tot atît adevăr [are]”, atunci intențiile secunde au o anume ființă (chiar dacă nu o ființă deplină).

Dar intenţiilor secunde sînt [există] doar în suflet şi numai prin suflet. Prin urmare, au existenţa, fiinţa cea mai slabă: debilissimum esse. Citez mai departe din De natura generis: ”nam inter omnia genera entium entia, quae sunt in anima, minus participant de entitate”: “căci dintre toate genurile de entităţi, acelea care sînt în suflet participă cel mai puţin la fiinţă [existenţă]”. Din această propoziţie rezultă alta: “dintre toate materiile ştiinţelor cea mai slabă şi cea mai incertă este materia logicii”. Ea constă din entia minima, intenţiile secunde. [V. G.]

În imagine: Jean Siméon Chardin (1699-1779), Les bulles de savon, 1739.

6 comentarii:

rux ces spunea...

debilissimum - ar putea fi chiar un titlu de rubrica filosofica a vremurilor noastre. hmmm!

Gabriel spunea...

Câtă fiinţă atât adevăr. Reciproca are fiinţă, adică este adevărată?

Anonim spunea...

Înainte de a comenta, aş vrea să ştiu: “dintre toate materiile ştiinţelor cea mai slabă şi cea mai incertă este materia logicii” este un citat din Thomas Aquinas? "entia minima" este o sintagmă preluată tot din Aquinas?

Valeriu Gherghel spunea...

@Liviu. Sintagma ”ens minimum” e folosita de multi filosofi medievali. Inclusiv de Thoma de Aquino.

Citatul cu privire la logica nu-i apartine lui Thoma. Dar asta e scris limpede in nota de pe blog. E un citat dintr-un tratat anonim, atribuit o vreme lui Thoma de Aquino.

Anonim spunea...

Ok, am înţeles atunci, mulţumesc pentru clarificare.

Am o f. mică observaţie: în paragraful al doilea există o repetiţie inutilă: "atunci intențiile secunde au o o anume ființă". N-am ce face, încep să am deformaţie de corector de traduceri :)

Valeriu Gherghel spunea...

Multumesc pentru corectura, Liviu:)