sâmbătă, 12 martie 2011

Voltaire: un filosof de viitor


Guillaume Metayer, Nietzsche et Voltaire: De la liberté de l'esprit et de la civilisation, préface de Marc Fumaroli, Paris: Flammarion, 2011, 432p.

Guillaume Métayer a publicat de curînd o lucrare cu titlul Nietzsche et Voltaire. Jean-Louis Jeannelle o recenzează în „Le Monde des Livres” din 28 ianuarie. E vorba de o tentativă (fericită, se pare) de a-l privi pe Voltaire prin ochii (și concepția) lui Friedrich Nietzsche.

Guillaume Métayer argumentează că Nietzsche nu numai că l-a citit de timpuriu pe Voltaire, dar a și meditat la multe din temele înaintașului său. Am putea identifica, astfel, în Ecce homo (1878), cîteva idei susținute de gînditorul francez, îndeosebi critica și refuzul creștinismului. Pe de altă parte, o sursă importantă a Nașterii tragediei s-ar afla în prefaţa scrisă de Voltaire la tragedia lui din 1748, Semiramida.

În Omenesc, prea omenesc, Friedrich Nietzsche citează un aforism voltairean binecunoscut: „Cînd populaţia se apucă să gîndească, totul e pierdut”. În alt loc, Guillaume Métayer parafrazează o spusă a lui Malraux în chipul următor: "Secolul XXI va fi voltairean sau nu va fi deloc". Asta înseamnă că, pentru a supraviețui, oamenii trebuie să învețe de la Voltaire scepticismul, detașarea, ironia, bunăvoința, toleranța. Așa va fi oare ?

Reproducem în continuare cuprinsul cărții:

Nietzsche a-t-il lu Voltaire?
La maître de danse de Nietzsche
De la liberte de l'esprit
Voltaire et ses "Nouvelles aurores"
Le gout des cours europeennes
La republique des genies
De Zadig a Zarathoustra
Un gai savoir pessimiste
L'anti-Platon
Une reforme anti-chretienne
Une reforme dionisiaque

3 comentarii:

gabi spunea...

un articol slab. Nu am inteles deloc de ce ar fi Voltaire chipul care striveste secolul 21! Nu mi se pare ca s-a ajuns la catastrofa prevestita de el, a unui tsunami nimicitor de ganditori. E adevarat scoala se da la tot poporul, dar nu stiu cum se face, asa, antivolteirian ca procentul de ganditori ramane infim.

Valeriu Gherghel spunea...

Ca sa putem discuta, Gabi, te rugam sa ne spui cine esti.

Altfel, orice discutie (chiar in contradictoriu) devine imposibila.

Peștișorul Absurd spunea...

Daca va spun ca sunteti periculos de aproape de abisul ad hominem-ului, ma intrebati cine sunt? E trist ca nu va adresati argumentelor si incercati in primul rand sa stabiliti legitimitatea celui care intreaba, si nu legitimitatea intrebarii. Dar din punct de vedere filosofic e teribil de amuzant! "te rugam sa ne spui cine esti", haha! Dac-as sti, nu mai m-as preocupa cu filosofia, si banuiesc ca si altii cam la fel!

"Cînd populaţia se apucă să gîndească, totul e pierdut"

E adevarat, ma gandeam recent la asta si ma gandeam la posibilitatile mele. Dac-as vrea, as putea (intr-alta tara) sa traiesc doar din somaj, sau muncind slujbe care imi rapesc putin timp pe zi. Pe de alta parte, daca toti si-ar cere aceasta optiune.. ar fi cam acelasi rezultat ca si pt o banca, daca ar veni toti deponentii sa-si ceara banii. Ce legatura are asta cu ganditul? Zuper-zimplu! Daca esti prins in introspectii ce te seaca de puteri si sperante, e greu sa mai ai acelasi entuziasm ca atunci cand esti iluzionat de morcovul plimbaret. Iar societatea, de ieri, de azi, si probabil si cea de maine, pe iluzii se bazeaza. Dar inseamna asta ca /totul/ e pierdut? Intr-un fel da, pt. ca prabusirea sistemului realitatii ar duce la o schimbare de perceptie, poate chiar a constientei, si atunci /totul/ asta ar fi schimbat de un altul. Dar cel initial tot ar fi pierdut. Asa ma gandesc eu, recunosc ca partea asta ultima nu e foarte solida, dar oricum, vroiam doar sa spun cateva cuvinte, nimic mai mult.

PS: acest comentariu nu a fost scris de autorul primului comentariu.