joi, 10 februarie 2011

Verosimil, cvasi-adevăr și alte surogate


Dacă în Antichitate sau Evul Mediu, adevărul nu avea grade, epistemologii moderni consideră că, măcar în unele științe, conceptul de adevăr trebuie nuanțat. E mai util în acest caz înlocuirea adevărului - în sensul plin și foarte sobru al termenului - cu noțiunea de verosimil (asemănător adevărului). Acest drum a fost inaugurat de Karl R. Popper.

Dar se poate vorbi despre adevăr în multe sensuri. Ceva poate fi, să zicem, numai aproximativ-adevărat. Se poate avansa și conceptul de adevăr dialogic (ca acord al spiritelor), nu doar în calitate de conformitate a judecăților noastre cu o presupusă realitate, adequatio rei et intellectus.

Un studiu interesant despre conceptul de verisimilitude în epistemologia lui Popper (dar și la alții) a publicat, în 2005, Jesús P. Zamora Bonilla în volumul editat de R. Festa, A. Aliseda and J. Peijnenburg (eds.), Confirmation, Empirical Progress, and Truth Approximation (Pozna Studies in the Philosophy of the Sciences and the Humanities, vol. 83), Amsterdam/New York, NY: Rodopi, 2005, pp. 361-369. Textul fiind accesibil online, poate fi consultat AICI. [V. G.]

2 comentarii:

Andruska spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
andruska spunea...

Dar despre adevarurile personale si adevarurile circumstantiale nu vorbeste nimeni?