joi, 24 februarie 2011

Littera gesta docet…


Puțini știu, probabil, că părintele Henri de Lubac (a fost cardinal) a redactat o importantă istorie a exegezei medievale în mai multe volume. Lucrarea este intitulată Exégèse médiévale: les quatre sens de l'Écriture, Paris, Aubier, 1959-1963 și a rămas un titlu fundamental, obligatoriu în bibliografia problemei. Henri de Lubac a analizat minuțios practicile de lectură din Evul Mediu și cele patru sensuri posibile, stabilite prin interpretare (literal, alegoric, tropologic, anagogic). Analiza întreprinsă de autor a rămas clasică. Nu există, din păcate o traducere a lucrării în română. Traducerea în limba engleză a acestui op impozant s-a terminat abia în preajma anilor 2000.

Părintele Henri de Lubac a avut un rol important în pregătirea conciliului Vatican II (a fost peritus, consultant). Pentru a ne face o idee cu privire la conținutul volumelor despre exegeza medievală, putem consulta recenzia semnată de René Rocques în Revue de l‘histoire des religions, tomul 158 : 2 (1960), pp. 204-219. Recenzia poate fi consultată AICI.

Titlul acestei note provine de la un faimos distih atribuit comentatorului Nicholas de Lyra: littera gesta docet, quid credas allegoria, / moralis quid agas, quo tendas anagogia...


Niciun comentariu: