luni, 28 februarie 2011

Kafka, Scholem, Benjamin


Gershom Scholem (1897-1982), marele specialist în mistica din „Kabbala” (acela care i-a cerut socoteală lui M. Eliade în legătură cu informaţia că făcuse parte din Garda de Fier, cu ocazia invitaţiei pe care i-o adresase de a ţine o conferinţă în Israel) şi Walter Benjamin (1892-1940), cunoscutul filosof şi critic german, au purtat o bogată corespondenţă între anii 1933 şi 1940.

Berlinezi, amândoi, se cunoşteau din 1915. Au emigrat, o dată cu venirea lui Hitler la putere, Scholem în Palestina şi Benjamin în Franţa. Nu s-au mai văzut în tot acest timp decât o singură dată, la Paris, când s-a întâmplat ca Scholem să se afle în capitala Franţei, de unde veşnicul lipsit de resurse financiare Benjamin n-a „evadat” decât rareori, cât să dea curs invitaţiilor lui Bertold Brecht, refugiat, şi el, în Danemarca. Scrisorile schimbate de cei doi erudiţi sunt extraordinare. Nicolas Weill citează, în „Le Monde des Livres”, câteva rânduri dintr-o scrisoare în care Benjamin analizează opera lui Franz Kafka.

Măcar şi pentru această analiză merită citită corespondenţa dintre cei doi savanți, aparută recent sub titlul Théologie et utopie. Correspondance, 1932-1940, Paris: Editions de l'Eclat, 2011, 336p.

Pentru iubitorii lui Kafka, un studiu intitulat "Le crépuscule de la tradition. Benjamin et Scholem, lecteurs de Kafka", semnat de Philippe Simay în Critique, nr. 659, avril 2002, poate fi consultat AICI.

Niciun comentariu: