duminică, 13 februarie 2011

Darnton


Robert Darnton, Apologie du livre: demain, aujourd’hui, hier, de l’anglais par Jean-François Sené, Paris: Gallimard, 2011, 218p.

Robert Darnton a început ca jurnalist la „New York Times”. A fost profesor, între altele, la Princeton, şi director al bibliotecii Universităţii Harvard. Ultimul lui volum tradus recent în limba franceză face apologia cărţii. E chiar titlul unei analize a tehnologiei informaţiei, care se întâlneşte în privinţa esenţialului cu aceea din cartea de convorbiri dintre Jean-Claude Carrière şi Umberto Eco (Nu sperați că veți scapa de cărți, ca și cum un om cu scaun la cap ar putea spera asta).

Ideea centrală a lui Darnton este că nu trebuie să punem semnul egalității între informaţie şi cunoaştere. Într-un interviu acordat hebdomadarului francez „Le Point” şi apărut în primul număr din 2011 (cel din 6 ianuarie), savantul american explică faptul că nu orice informaţie poate fi „numerizabilă” iar, în al doilea rând, că suporturile electronice evoluează într-un asemenea ritm, încât o bună parte din ceea ce a fost stocat pe cele existente în urmă cu decenii sau chiar ani nu mai poate fi citit decât cu mijloacele de ieri, şi asta, cu condiţia de a le fi stocat la rândul lor.

Doar cartea, în sensul gutenbergian, a supravieţuit, nu decenii sau ani, ci secole. E motivul pentru care nu ne putem lipsi de ea. „Mi-ar plăcea să-i urez lui Google viaţă lungă, dar nu contaţi pe faptul că va trăi destul încât să înlocuiască venerabilele noastre biblioteci”, afirmă Darnton. Să sperăm că profeția lui nu va da greș.


Un comentariu:

ioana baciu spunea...

Interesanta abordarea lui Darnton, insa eu sunt de alta parere: mijloacele tehnice de stocare a cartilor sau a manuscriselor sunt mult mai usor de folosit si mai accesibile publicului, decat vechea modalitate, cea clasica, palpabila.. Un exemplu de site interesant: www.gallica.fr. Eu am dat un search "cabinet of curiosities" si iata ce rezultat mi-a dat: http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k558263/f2.image.pagination.r=cabinet+of+curiosities.langEN, o carte din 1699 ;)