marți, 22 februarie 2011

Demonul tautologiei


În logică, există tautologii şi există contradicţii. Tautologia este propoziţia întotdeauna adevărată (A este A), în timp ce contradicţia (A este non-A) este propoziţia întotdeauna falsă. Uneori, tautologia ia forma identităţii. Omul este om. Zeul este zeu. Găinuşa de munte este găinuşă de munte (ultimul exemplu a devenit deja celebru).

Adeseori, sîntem avertizaţi să ne ferim, în eseurile noastre, de tautologii şi contradicţii. Dacă ne contrazicem, stăm alături de fals. Dacă folosim tautologii, sîntem banali şi neinteresanţi.

Am citat într-o postare mai veche, o cvasi-tautologie ontologică. E vorba de cunoscuta definiţie a lui Martin Heidegger (1889-1976): “Dar fiinţa – ce este fiinţa? Este ea însăşi”. Filosoful nu trebuie să se ferească obligatoriu de tautologie, cum nu trebuie să evite cu încrîncenare contradicţia. Friedrich Nietzsche a vorbit despre un “demon al tautologiei”, dar nu a spus ce divinitate guvernează contradicţia.

Un filosof francez, Clément Rosset, pe numele lui, a publicat, în 1997, o carte avînd ca titlu tocmai sintagma lui Nietzsche. Cartea se numeşte, aşadar, Le démon de la tautologie suivi de Cinq petites pièces morales (Paris: Minuit).

La pagina, 49, Clément Rosset scrie şi eu traduc: “Nimic nu e mai preţios pentru gîndire decît realitatea. Dar realitatea e echivalentă cu propria-i identitate. Deci discursul filosofic care redă cel mai bine realitatea este acela care exprimă cel mai bine identitatea realităţii: adică tautologia. Vreau să sugerez doar că discursul filosofic cel mai puternic este de inspiraţie tautologică”.

Ontologia lui Clément Rosset are ca temei tautologia: A este A. Cine doreşte să ştie mai mult să ia cartea lui Rosset şi s-o citească [V. G.].

N. A. Salvador Dali, Raphaelesque Head Exploding.

3 comentarii:

Andruska spunea...

Hmmmm... Sintem pe pozitii radical diferite: 'realitatea e echivalentă cu propria-i identitate' mi se pare cea mai falsa asertiune din istoria filosofiei. Eu as spune ca realitatea NU este echivalenta cu propria-i identitate. Discursul contradictoriu este discursul filosofic prin excelenta. O plecaciune adinca lui Cioran.

ruxces spunea...

ce facem cu tautologiile din poezie - "moartea este ceea ce este moartea este"...?

Valeriu Gherghel spunea...

Vai de mine, Andruska, ce ma fac eu cu neo-hegelienii si cu materialistii dialectici? :))

@Ruxandra. Cu tautologiile din poezie? Simplu: ne bucuram de frumusetea lor tautologica. Mie imi plac tautologiile. Sint mai misterioase decit contradictiile...