luni, 3 ianuarie 2011

Secretul lui Nestor Grigori


O ştire zguduitoare a mişcat nu cu mult timp în urmă planeta. În Ucraina vieţuieşte un bărbat ajuns cu bine, zice el, la vîrsta de 116 ani. Un atare specimen e în stare a revoluţiona medicina şi a-i face melancolici pe medici. Oricît s-ar strădui ei, medicii, cîte un longeviv (sprinten la minte şi ager la trup) scapă oricărei tentative de asasinat. Care va fi fiind oare secretul lui Grigori Nestor?

Cu o locvacitate demnă de admiraţia oricărui parlamentar, păstorul de capre Nestor Grigori a explicat miracolul astfel. Întîi şi întîi, vîrsta sa matusalemică se dumireşte prin urmarea cu sfinţenie a poruncilor evanghelice. Zice, în Predica de pe munte, Iisus Christos: “Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri… Aţi auzit că s-a zis celor de demult: Să nu săvîrşeşti adulter. Eu însă vă spun vouă: că oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvîrşit adulter cu ea în inima lui…” (Matei, 5: 12, 27-28).

Păstorul Grigori nu numai că nu a săvîrşit adulter (unde să găseşti o femeie în creierul munţilor?), dar a evitat cu sfinţenie orice atingere (impură) a femeii, după următoarea filosofie sănătoasă. Citez: “Sînt un om foarte religios, iar Biserica spune să nu faci sex înainte de căsătorie. Cum nu am avut niciodată o soţie, n-am avut parte de sex pînă acum. Oamenii necăsătoriţi trăiesc mai mult. Cei căsătoriţi se ceartă mereu, iar acest lucru nu e bun pentru sănătate. Acesta e motivul pentru care am trăit atît. În plus, n-am fost niciodată un om curios. Cei care ştiu prea multe sfîrşesc rău. Mai bine să rămîi prost şi să nu ştii nimic”.

Vă îndemn să reţineţi acest adagiu: “Mai bine să rămîi prost şi să nu ştii nimic”! Alături de păstrarea castităţii, acesta e al doilea motiv al longevităţii lui Grigori: ignoranţa!

Dar cum te poţi păstra într-o asemnea stare adamică, în epoca universităţilor de stat şi private, în epoca Internetului şi a generalizării învăţămîntului de zece ani? Nimic mai simplu, dacă urmăm exemplul bunului păstor. Nestor Grigori a vizitat şcoala numai de două ori, în scopul de a învăţa să-şi scrie numele. E, desigur, un scop minimal (şi înălţător!). Alţii merg la colegiu pentru integrale, radicali, viscere şi algoritmi. Pentru diplome şi patalamale. Din trufie, vasăzică. Grigori numai pentru a învăţa să-şi pună numele în josul foii. Rămîne totuşi un mister adînc străduinţa lui de a deprinde buchea şi dificilul talent de a-ţi grafia numele. La ce i-o fi trebuit să ştie cum se scrie Nestor Grigori? Care a fost folosul acestei sforţări mintale? Ignoramus…

Aşadar, respect faţă de litera Evangheliilor, evitarea stresului, ignoranţa deplină… Dar la mijloc este şi o idee. Anume: ideea că scopul vieţii noastre este viaţa însăşi, că nu putem avea un scop mai înalt decît acela de a adăuga anilor trăiţi de bine-de rău alţi şi alţi ani. Cred totuşi că o viaţă fără lumina spiritului nu înseamnă mare lucru. Ba chiar, dacă ne gîndim bine, nu înseamnă nimic!


Prin urmare, păstorul de capre Nestor Grigori nu a auzit nici de Aristotel, nici de Shakespeare, nici de Milton, nici de Kafka, nici de Eminescu, nici de Heidegger. N-a citit Cîntarea cîntărilor, deşi acolo e vorba şi de un păstor cu pîntecele ca o “lespede de fildeş”, cu şoldurile ca nişte “columne de alabastru”, cu buclele părului ca “teaca florilor de curmal”. Păstorul de capre s-a mulţumit să scrijelească coaja brazilor cu preţiosul lui nume: “Nestor Grigori”.

În ceea ce mă priveşte, refuz pur şi simplu să accept acest curios ideal.
N. A. Imaginea reproduce o miniatura dintr-un bestiariu medieval...

4 comentarii:

ruxces spunea...

hmmm!
va fi fiind sanatos acest mod de viata, dar omenesc nu prea este...

Valeriu Gherghel spunea...

Ma indoiesc profund ca e sanatos. Cum sa fie sanatos un om care nu citeste nimic?

ruxces spunea...

trebuia sa spun, atunci, sotanas!
(glumesc)

Gabriel spunea...

Un om care nu citeste nimic poate fi foarte sanatos, chiar mai sanatos decât sunt multi din cei care citesc aceste rânduri. Mă gândesc la bunica mea care era, Dumnezeu s-o ierte, analfabetă.Nu a citit în viaţa ei nici un rând. A fost, va asigur, foarte sanatoasa si foarte credincioasa!