vineri, 21 ianuarie 2011

Despre parabole


Voi traduce mai jos una dintre parabolele lui Franz Kafka (1883-1924). Este semnificativ însuşi titlul ei: se numeşte Despre parabole. Prin această parabolă, Kafka oferă, în fond, cîteva instrucţiuni de lectură. Cum trebuie să interpretăm o parabolă?

Există două căi exegetice principale. Prima e, fireşte, lectura alegorică. Cînd este vorba de o parabolă, trebuie să interpretăm dincolo de sensul prim, literal, imediat. Parabola vorbeşte despre ceva, dar se referă la altceva. A interpreta înseamnă tocmai recuperarea sensului secund, doar sugerat de autorul parabolei.

A doua cale e simpla lectura literală, "corporală". Cuvintele nu înseamnă decît ceea ce înseamnă. Ele dau doar iluzia că trimit la un sens ascuns. În realitate, acest sens ascuns nu există. Parabola lui Kafka oferă o meditaţie asupra celor două tipuri de interpretare.


Valeriu Gherghel

Să o citim aşadar.


Despre parabole
Mulţi vin cu acuza că vorbele înţelepţilor sînt numai şi numai nişte biete parabole, de nici un folos în viaţa de toate zilele; şi la urma urmei, noi nu o avem decît pe aceasta. Cînd înţeleptul spune: Treci dincolo, nu se gîndeşte deloc să treci de partea cealaltă a unui drum oarecare, ceea ce oricum s-ar putea realiza cu condiţia ca toată treaba să merite efortul; de fapt, el vizează un Dincolo fabulos, ceva superior, ceva pe care nu-l cunoaştem, ceva ce nici lui nu-i vine uşor să desemneze; şi, prin urmare, în condiţiile de aici, asta nu ne încălzeşte cu nimic.

Toate aceste parabole nu vor să afirme decît că un lucru care nu poate fi înţeles e de neînţeles, lucru pe care l-am ştiut de la început. Însă ceea ce ne macină zi de zi sînt cu totul alte mărunţişuri.

La toată vorbăria asta, unul a spus: “De ce vă înverşunaţi atîta? Dacă aţi fi urmat învăţătura parabolelor, atunci voi înşivă aţi fi devenit asemenea lor şi odată cu asta v-aţi fi descotorosit de toată deşertăciunea de fiece zi”.

Un altul a adăugat: “Pun rămăşag că şi asta e o parabolă”.

Cel care a vorbit primul a ripostat: “Ai cîştigat”.

Al doilea a spus:”Însă, din păcate, numai după regula parabolei”.

Cel dintîi a conchis: “Ba nu, ai izbîndit doar în fapt; după legile parabolei ai pierdut”.


N. A. Imaginea e o reproducere după Giovanni di Paulo, Cinq anges dansant.

2 comentarii:

ruxces spunea...

care este solutia pentru care opteaza facatorii acestui blog?

Valeriu Gherghel spunea...

Solutia noastra e, bineinteles, solutia lui Franz Kafka. Urmeaza sa stabilim solutia lui Kafka:))