marți, 23 noiembrie 2010

Plumb


Nimeni nu poate spune că poezia Plumb de George Bacovia e limpede. Dar dincolo de lipsa ei de limpezime, un cuvânt m-a intrigat dintotdeauna. Ce înseamnă întors din versul dormea întors amorul meu de plumb? De ce întors? Somnul e întors ori amorul? Adverbul (?) întors nu se potrivește cu enunțul, cu poemul, cu întregul context, de altfel.

Să ne amintim așadar cele două strofe din Plumb:

Dormeau adânc sicriele de plumb,
Și flori de plumb și funerar vestmânt -
Stam singur în cavou… și era vânt…
Și scârțâiau coroanele de plumb.

Dormea întors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, și-am început să-l strig -
Stam singur lângă mort… și era frig…
Și-i atârnau aripile de plumb.

Poezia a fost scrisă în 1902, se pare. Voi încerca într-o notă viitoare să rezum câteva interpretări care au încercat să rezolve dificultatea ridicată de sintagma dormea întors.

N. A. În imagine, o stelă funerară. Mască.

10 comentarii:

justanonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
justanonim spunea...

Explicaţia doamnei profesoare de romană:"în credinţa populară,a dormi întors,cu faţa spre apus,înseamnă a trece dincolo,a muri."

dt spunea...

"A dormi neintors" e o expresie ce se foloseste in limba română pentru a spune despre cineva ca are un somn adinc, linistit. Ori Bacovia "intoarce" ca sa zic asa aceasta expresie, transformind-o inedit in "dormea intors", adica rasucit, adica framintat, adica exact opusul unui somn odihnitor, relaxant, linistit.

ioana baciu spunea...

cum spuneam si pe facebook, "intors" inseamna "pe dos". la bacovia notiunile de "amor", "iubita" au conotatii "pe dos".

Gabriel spunea...

"Dormea întors amorul meu de plumb". Amorul poate să fie întors cu "spatele" către poet ca şi cum ar fi gata pregătit pentru plecare. Amorul începuse deja să doarmă, pare că îl auzim sforăind încă din debutul acestui vers.

liviudascalu spunea...

Nu cred că "întors" trimite la somnul cu faţa către apus şi nici la somnul frământat, neliniştit. În poemul lui Bacovia este o linişte a morţii, "de plumb". Nimic în poezia asta nu conotează neliniştea.
"întors" e un cuvând nemetaforic, trebuie înţeles prin imaginea pe care o sugerează: somnul cuiva cu faţa în jos (aici Dana are dreptate).
Ce sugerează, mai departe, imaginea, este somnul într-o poziţie anormală, care împiedică respiraţia. Urmărind sugestia asta până la capăt - eu văd un corp cadaveric, care nu respiră, nu oferă chipul spre recunoaştere - deci e doar un corp fără identitate. Un corp care pare căzut în somn, ca o statuie prăvălită cu faţa în jos.

Valeriu Gherghel spunea...

Interesante toate comentariile!

ruxces spunea...

este un poem parca magrittean...
(de aici multiplele interpretari ale enigmaticului amor intors)

spera spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
spera spunea...

Poate este un sens asiatic, hindus, ca in dialectica yin yang. nu stiu ce relatii avea Bacovia cu asiaticii. ca un fel de negare a negatiei. daca amorul de plumb doarme intors, el este de fapt usor si treaz.