vineri, 24 septembrie 2010

Madona neagră


Există în Polonia, la mănăstirea din Czestochowa (sper să fi scris corect acest nume), o vestită icoană de stil bizantin, înfățișând-o pe Maica Domnului. Tonurile icoanei sunt plumburii, iar Bogurodzica (poate am greșit din nou) are chipul cenușiu marcat adânc de lacrimi.

Straiul, o mantie, maphorion, e tot negru. Icoana e cunoscută și invocată, firește, ca Madona Neagră. Știam de Madona neagră din romanul lui Henryk Sienkiewicz, Potopul (prin anii '70 a rulat și un film polonez, după narațiunea marelui scriitor).

În paranteză: primul roman notabil, citit de mine a fost Cavalerii teutoni (în poloneză, numele e Purtătorii de cruce sau Cruciații) de același Sienkiewicz. Lectura acestui roman m-a marcat definitiv. Iar autorul (care a scris și Quo vadis!) a rămas unul din preferații mei.

În Potopul, mănăstirea Jasna Gora (unde e icoana Madonei negre) e asediată de suedezi, care au invadat regatul Poloniei. Zidurile rezistă și au loc minuni. Asediul nu are spor. Ce văd dușmanii în timpul lungului asediu? Iată un fragment din roman:

"Printre stâlpii aceia neobișnuiți și arcurile ploii se vedeau în răstimpuri zidurile amenințătoare ale mănăstirii care se preschimba văzând cu ochii; o dată părea mai înaltă decât de obicei, apoi iarăși părea că se prăbușea într-o prăpastie. Între șanțuri și ziduri se arcuiau parcă bolți nedeslușite și coridoare..." (am citat din volumul al II-lea al romanului, ediția scoasă de editura Garamond, p.186).

Suedezii devin superstițioși: mănăstirea li se pare o ființă vie, care se arată la răstimpuri, dar cel mai adesea dispare în văzduh.

Această notă are modesta menire de a vă îndemna să citiți romanul lui Henryk Sienkiewicz, Potopul. Nu veți regreta…

N. A. În imagine: icoana de la Czestochowa.


2 comentarii:

TipAndrei spunea...

în cult e Bogorodicina sau Bogorodișina...iar o copie a icoanei se află la Sanctuarul de la Cacica jud. Suceava...

Valeriu Gherghel spunea...

Multumesc, Andrei.

Am scris corect ambele cuvinte (ma refer la grafia poloneza, desigur).