marți, 24 august 2010

Filosoful și călugărul


Se știe că filosoful neo-platonician Giovanni Pico della Mirandola (24 februarie 1463 – 17 noiembrie 1494) a murit pe neașteptate, în condiții obscure. Încă din 1494, s-a discutat despre un asasinat.

Dar în vremea aceea posibilitatea de a verifica o atare ipoteza era cu totul exclusă. S-a constatat recent că autorul lucrării De hominis dignitate a murit în urma unei doze de otravă administrate, probabil, de secretarul lui, Cristoforo da Calamaggiore.

Din ce cauză a fost asasinat Pico della Mirandola? Istoricii răspund că eruditul italian (care era și conte de Concordia) a fost unul din apropiații lui Savonarola, călugărul fanatic, care a stăpânit despotic Florența un scurt răstimp. Se presupune că familia Medici și, îndeosebi, urmașul lui Lorenzo Magnificul, Piero de Medici, nu a(u) privit cu ochi buni această apropiere dintre filosof și călugăr. Piero a poruncit așadar moartea lui Giovanni Pico della Mirandola.

Pico a fost înmormîntat în basilica San Marco din Florența. Discursul funebru a fost rostit de însuși neînduplecatul Savonarola. De curând o echipă de experți a examinat rămășițele filosofului renascentist. S-au făcut mai multe teste și s-a conchis, în 2008, că savantul a fost otrăvit cu arsenic.

N. A. În imagine, Giovanni Francesco Barbieri (1591-1666), supranumit Guerchin: Vanité (1618).

Niciun comentariu: