marți, 24 august 2010

Enciclopedii medievale


Un volum dedicat enciclopedismului medieval promite cel puțin o lectură interesantă. În peregrinările mele pe net, am dat peste un astfel de volum realizat de cercetătorii Bernard Baillaud, Jérôme de Gramont și Denis Hüe sub titlul Discours et savoirs: encyclopédies médiévales, Cahiers Diderot 10, Presses Universitaires de Rennes, 1998, 202p.

Din cuprinsul acestui volum, aș remarca, întâi de toate, studiul semnat de Bernard Ribémont despre chestiunile de ordin matematic în enciclopedia lui Isidor din Sevilla, apoi studiul despre alchimie în enciclopediile realizate în secolul al XIII-lea (redactat de Marie-Claude Déprez-Masson) și, în sfârșit, studiul semnat de Chantal Connochie-Bourgne despre prima enciclopedie în limba franceză (și nu în latină precum celelalte), Image du monde, scrisă de autorul loren Gossuin de Metz.

Sunt evocate și comentate, așadar, enciclopedii celebre, precum Etymologiarum sive Origines libri XX, Le Secret des Secrets, De proprietatibus rerum ori lucrarea monumentală a lui Vincent de Beauvais, Speculum maius.

Lucrarea Discours et savoirs: encyclopédies médiévales poate fi consultată în întregime AICI. Faceți un simplu click și nu veți regreta. Spor la lectură...

V. G.

N. A. În imagine, o miniatură din Tacuinum sanitatis.

Niciun comentariu: