luni, 30 august 2010

Ce mărturisește, de fapt, sfântul Augustin în Confesiuni


În românește, există trei versiuni ale Confesiunilor sfântului Augustin. Cea mai bună dintre aceste traduceri aparține clasicistului ieșean Eugen Munteanu. Textul Confesiunilor este dificil dintr-o pricină simplă: frazele sfântului Augustin sunt adesea de un lirism ardent. Augustin îl invocă la tot pasul pe Dumnezeu, mai ales când se confruntă cu o problemă dificilă (precum aceea a timpului, să zicem). Nu e mai puțin adevărat că Dumnezeu însuși este destinatarul confesiunii sale.

Din multitudinea de studii existente online, dedicate Confesiunilor lui Augustin, am ales un text redactat de A. Craig Troxel, intitulat "What did Augustine "Confess" in his Confessions?". Studiul a apărut în Trinity Journal, 15: 2 ( 1994): 163–179. Autorul cercetează, mai întâi, genul literar al confesiunii, se întreabă ce mărturisește, în realitate, sfântul Augustin în Confesiuni, încearcă să identifice tema (sau topicul) Confesiunilor, subiectul lor și așa mai departe. Studiul lui A. Craig Troxel poate fi de folos studenților care se inițiază în istoria filosofiei din Antichitatea târzie.

Textul lui A. Craig Troxel poate fi consultat AICI.

N. A. Imagine din polypticul fraților Hubert și Jean van Eyck (1426-1431) în basilica Saint-Bavon din Gand.

3 comentarii:

Anonim spunea...

,,Confesiuni” de Sfântul Augustin am văzut că era destul de ieftină la librărie. La fel și o carte a lui Nicolaus Cusanus(1401-1464), cred că ,,De docta ignorantia”( scrisă în 1440), era la aproximativ 43 de lei.

Valeriu Gherghel spunea...

Merita cu siguranta citita, Matei.

ruxces spunea...

o carte buna de citit la 20, la 40 si la 90 de ani!