luni, 26 iulie 2010

Canonul lui Petrarca


De la Francesco Petrarca (1304-1374) a rămas, într-un codice care cuprindea scrierile lui Cassiodorus și Augustin, o listă de cărți preferate (Libri mei peculiares). Lista (redactată în jurul anului 1333) cuprinde aproximativ 50 de cărți și a fost în multe rânduri comentată de specialiști.

Nu este desigur vorba de toate cărțile pe care le-a citit vreodată poetul. E vorba cu siguranță de cărțile la care obișnuia să revină, de cărțile favorite, de canonul personal al lui Petrarca. Autorii preferați: Cicero (De re publica, dar și alte scrieri), Seneca (Ad Lucilium), Aristotel (Etica), Valerius Maximus, Titus Livius, Boethius (De consolatione...), Sallustius, Suetonius, Macrobius (Saturnalia), Aulus Gellius, Petrus Hispanus etc.

În același manuscris, Petrarca va face adaos o a doua listă. Ar fi de remarcat curiozitatea că un singur autor religios se găsește în enumerările poetului: sfântul Augustin (Confessiones). Ceilalți autori citați (și citiți) sunt păgâni…

Am putea ghici, poate, din lista lui Petrarca, în linii mari, canonul occidental al Renașterii.

Valeriu Gherghel

N. A. Imaginea reproduce un tablou pictat de Jan van Eyck (către 1390/1395 - 1441). Tabloul este intitulat La Vierge du chancelier Rolin și a fost pictat în 1435.

3 comentarii:

TipAndrei spunea...

ar fi ideal și recomandat ca toți să avem un canon de lectură. desigur ca lecturile să fie din toate sferele...

Valeriu Gherghel spunea...

Seneca il indeamna pe Lucilius (chiar in a doua scrisoare) sa-si faca si el un canon, pentru a nu rataci in multimea imensa a cartilor.

ruxces spunea...

eu as fi interesata de vreo 7 canoane de lectura, ca sa pot alege in functie de cele 7 zile ale saptamanii :)