duminică, 13 iunie 2010

‘Patafizica


Alfred Jarry a inventat ‘patafizica. Termenul se scrie obligatoriu cu un apostrof iniţial. În descrierea lui Jarry, ‘patafizica examinează ceea ce e dincolo de metafizică. Ea este disciplina cea mai pură dintre toate disciplinele, regina incontestabilă a tuturor ştiinţelor.

Despre ‘patafizică, Jarry vorbeşte în romanul Gesturile şi opiniunile doctorului Faustroll. ‘Patafizica este ştiinţa legilor care guvernează cazurile particulare şi excepţiile. Aristotel spusese că ştiinţa în genere nu poate investiga decât universalul. ‘Patafizica vine în contradicţie cu această venerabilă supoziţie.

Pentru a da un exemplu cu privire la ceea ce studiază ‘patafizica, voi spune că problema finală din Gesturile şi opiniunile doctorului Faustroll se referă la calculul suprafeţei lui Dumnezeu.

Cum vedem, ‘patafizica e o disciplină parodică şi ludică.

3 comentarii:

ruxces spunea...

... mai spune, parca, jarry, si ca patafizica este o acolada holistica (poate ma insel)!

Valeriu Gherghel spunea...

Da. Si, de asemenea,ca 'patafizica e stiintza unei lumi paralele.

alexander spunea...

'patafizica este un joc, o mascarada a lui jarry. vine de la personajul care l-a posedat Ubu, profesorul de fizica balbait care a generat o intreaga mascarada in liceul unde preda, fiind protagonistul mai multor balade, piese de teatru pt papusi, snoave. 'patafizica vine din stalcirea cuvantului fizica a profesorului de liceu, si ascunde in spatele lui mai mult dorinta ruperii de tiparele literare care cimentasera Franta acelor ani. nimic metafizic, mai ales daca ne uitam peste viata lui jarry.