marți, 6 aprilie 2010

Unicornul lui Kripke


Unicornul a devenit de multă vreme animalul preferat al filosofilor. Umberto Eco îl menţionează adesea (cf. Kant şi ornitorincul, povestea lui Marco Polo), iar Saul Kripke a construit un vestit argument pornind de la el (a se vedea Naming and Necessity, 1972).

În Naturalis Historia (8: 31), Plinius cel Bătrân spune că unicornul (monoceros) este una dintre bestiile cele mai primejdioase şi că e imposibil să-l capturezi viu. Are trupul de cal, capul de ţap, picioare de elefant şi un singur corn (de trei picioare lungime) în frunte.

În Etymologiae sive originum libri XX (cartea 12, 2: 12-13), Isidor de Sevilla crede că rinocerul şi unicornul sînt unul şi acelaşi animal. E un patruped care are un corn lung şi foarte ascuţit în frunte. E foarte puternic şi împunge orice cu o furie neegalată de vreo altă bestie. Poate ucide chiar elefanţii.

Tot Isidor arată că unicornul este mult prea puternic şi periculos pentru a fi prins de vânători. Dar vânătorii pot uza de o înşelătorie. În faţa unei fecioare, unicornul se linişteşte şi îşi pierde ferocitatea. Se apropie şi îşi pune capul în poala fetei. În acest moment, vânătorii îl capturează. În teologie, unicornul este simbolul lui Iisus Christos.

Argumentul lui Saul Kripke e următorul: chiar dacă am descoperi (arheologic) că au existat realmente animale cu toate însuşirile unicornului, această descoperire nu ar fi o dovadă a existenţei animalului descris în mituri. Ar fi nevoie să stabilim şi o „conexiune istorică” între discursul mitic şi acel animal. Este sigur oare că miturile se referă la el? Răspunsul e unul singur: nu este deloc sigur. Pentru Kripke, unicornul e un nume vid.

Referinţe:
Saul Kripke, Numire şi necesitate, traducere de Mircea Dumitru, Bucureşti: Editura ALL, 2001, pp.28, 129-130.

N. A. O tapiserie oferă imaginea de mai sus: este intitulată Wildweibchen mit Einhorn (pe la anul 1500).

2 comentarii:

ruxces spunea...

si mai exista si minunatele tapiserii ale Doamnei cu licorna, la Paris si New York!

Valeriu Gherghel spunea...

Adevarat! Am pus una mai demult pe blog!