luni, 26 aprilie 2010

Scorţişoara şi piperul


Una dintre întrebările dificile din ontologie e următoarea: mai multe obiecte pot ocupa acelaşi loc în acelaşi timp? Aristotel a răspuns că acest lucru nu e cu putinţă. Filosofii de astăzi au devenit mai toleranţi decât Aristotel: există unele situaţii în care mai multe entităţi (necorporale) ocupă unul şi acelaşi loc concomitent.

Exemplul cel mai ilustru este acela al universaliilor. Istoricul filosofiei medievale, Étienne Gilson afirmă că genul “aparţine în întregime speciei” şi că “fiecare om posedă în întregime animalitatea”. Această afirmaţie implică faptul că unul şi acelaşi universal („omul”, să zicem) se află în mai mulţi indivizi (adică în mai multe locuri deodată: specia om se află în întregime în toate exemplarele ei). Particularul (individul) e acel ceva care poate fi doar într-un loc la un anume moment dat.

În acest sens, Cynthia Macdonald scrie că nominaliştii „consideră că tot ceea ce există în univers e particular prin aceea că se află în întregime şi complet (fără rest) într-un singur loc la un anume moment dat”; particularul „e concret prin faptul că exclude celelalte lucruri din aceeaşi specie să fie în acelaşi loc, în acelaşi timp”. În schimb, precizează Cynthia Macdonald: universaliile sînt entităţi (“things”) care pot fi în întregime şi complet (fără rest) în mai multe locuri în acelaşi timp”.

Cum am putea judeca, totuşi, prezenţa într-o încăpere a mai multor mirosuri (de scorţişoară, de piper etc.)? Nu cumva aceste mirosuri ocupă acelaşi loc simultan? Sau: ce am putea spune despre prezenţa într-o sală de filarmonică a sunetelor de vioară concomitent cu sunetele de flaut şi de lăută? Nu ocupă aceste entităţi incorporale (sunetele) acelaşi loc în acelaşi timp?

Referinţe:
Cynthia Macdonald, “Tropes and Other Things”, in S. Laurence and C. Macdonald (eds.), Contemporary Readings in the Foundations of Metaphysics, Oxford: Basil Blackwell, 1998, pp.329-350).

V. G.

N. A. În imagine, unul din tablourile artistului suprarealist Vladimir Kush. Titlul imaginii: Eclipse. Lucrurile nu sunt ceea ce par a fi...

3 comentarii:

ruxces spunea...

mirosul de scortisoara acopera mirosul piperului, dar gustul piperului intrece gustul scortisoarei, cred!

Valeriu Gherghel spunea...

Iata doua paradoxe redutabile. Tre sa renunt atunci la scortisoara, dafin si piper si sa-mi iau exemplele de altundeva. Da de unde?

ruxces spunea...

... se cuvine a fi scrisa o carte erudita de bucate! desi poate ar ajunge si numai relectura celor O mie si una de nopti, cu toate mirodeniile adiacente!