miercuri, 7 aprilie 2010

Lista


Lista a devenit o adevărată obsesie la autorii contemporani. A fost, mai întâi, lucrarea lui Umberto Eco, Vertigo: Lista infinită. Am recenzat apoi Enciclopedia capricioasă a totului şi nimicului, redactată de Charles Dantzig. A venit acum rândul cărţii lui Bernard Sève, De haut en bas: Philosophie des listes.

Lista poate fi de două feluri, spune un comentator: practică şi poetică. O listă practică este, să zicem, lista de cumpărături sau o listă de teme de abordat la un curs. Când e poetică, lista poate deveni o descriere a infinitului, ca în El Aleph, povestirea lui Jorge Luis Borges. Dar există, la o adică, şi liste de ordin filosofic: lista celor zece categorii la Aristotel, lista metamorfozelor spiritului la Friedrich Nietzsche.

În De haut en bas: Philosophie des listes, Bernard Sève analizează noţiunea însăşi de listă şi folosirile listei la filosofi, poeţi, în practicile artistice şi sociale. Orice om a compus măcar o dată o listă. Orice om a cedat măcar o dată “maniei enumerative”. Prin urmare, obiceiul e tipic uman şi dezvăluie modul în care funcţionează intelectul nostru. În definitiv, primele documente din Sumer sînt nişte liste de nume, de cantităţi, de proprietăţi, de obiecte.

Lista este menită, adeseori, să pună ordine într-o enumerare confuză. Ea oferă, de asemenea, posibilitatea de a stăpâni o mulţime iniţial dezordinată. Rânduită cu grijă, lista poate fi memorată mai uşor. Ea ne atrage, fiindcă "pare să epuizeze diversitatea lumii". Umberto Eco spune că lista se află la originea culturii.

Referinţe:
Bernard Sève, De haut en bas: Philosophie des listes, Paris: Editions du Seuil, coll. "L'ordre philosophique", 2010, 232p.

N. A. În imagine: The Oneiroscopist (1947) de Edith Rimmington (1902-1986).

2 comentarii:

Mihai Cuza spunea...

Evangheliile sinoptice incep cu liste, dar totusi, la inceput era Cuvantul. http://managementdeidei.blogspot.com/2010/04/farmecul-inceputurilor.html

Valeriu Gherghel spunea...

Buna observatie!

Pina si arborele genealogic e o lista...